CEDIS sakrio tri miliona eura gubitaka

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) odobrio je krajem prošle godine Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) retroaktivna knjižna odobrenja vrijedna 2,9 miliona eura, čime je prošlogodišnji gubitak te kompanije umanjen sa 13 na zvaničnih deset miliona, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih vrhu EPCG.

Knjižna odobrenja napravljena su jer je CEDIS ostvario 2,9 miliona eura gubitka zbog odluke EPCG da u maju, junu i julu prošle godine odobri 40 odsto popusta na računima za struju nezapošljenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje i penzionerima čija su primanja niža od 222 eura. Takvih građana je u maju prošle godine bilo 30.000, a odluku da odobri popust EPCG je tada objašnjavala željom da podijeli teret krize sa građanima.

CEDIS, ali ni EPCG, nijesu obavijestili javnost da su izvršili knjižna odobrenja kojima su sakrili tri miliona eura gubitka distributera električne energije.

Da je taj gubitak prikazan u finansijskim izvještajima CEDIS-a, prošlogodišnji minus kompanije bi bio 13, a ne deset miliona eura. Zbog toga su putem knjižnih odobrenja u decembru, u dogovoru sa EPCG, a ne upoznajući o tome javnost, poništili iz knjiga ta tri miliona eura gubitka i prebacili ih na EPCG – kazao je izvor Pobjede.

Potvrda
U CEDIS-u je juče Pobjedi potvrđeno da su sproveli ova knjiženja. Oni su u odgovoru dostavljenom našem listu naveli da je Odbor direktora 24. maja prošle godine donio odluku o utvrđivanju popusta na pripadajući dio računa, koji se odnosi na korišćenje distributivnog kapaciteta, a na osnovu donijetih odluka borda EPCG.

Na osnovu donijete odluke izdata su mjesečna odobrenja EPCG u visini utvrđenog popusta. Odbor direktora EPCG je 30. decembra 2021. godine donio odluku broj 10-00-61915, kojom se stavljaju van snage tačka pet odluke 10-00-19662 od 18. maja 2021. godine i tačka sedam odluke 10-00-19663 od 18. maja 2021. godine, u skladu sa kojima je CEDIS sproveo adekvatna knjiženja – naveli su iz kompanije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …