Krah Bitcoina: Investitori izgubili milijarde

Rasprodaja Bitcoina od četvrtka do subote obilježila je najveći ostvareni gubitak ikada za najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji, s ulagačima koji su izgubili 7,3 milijarde dolara.

Sa 555.000 Bitcoina trgovano je u rasponu od 18.000 do 23.000 dolara tokom trodnevnog razdoblja, pri čemu su mnogi prodavači izvorno kupovali BTC po mnogo višim cijenama, navodi se u izvještaju Glassnodea.

Neki od investitora su doživjeli “duboku kapitulaciju” jer su kupovali bitcoine po cijeni od 69.000 dolara, a prodavali ih po cijeni blizu 18.000 dolara.

Analitičar kriptovaluta Marcus Sotiriou rekao je da bi Bitcoin mogao biti blizu privremene tačke dna jer je kriptovaluta historijski dosegnula dno kada je njezin postotak ponude u dobiti (PSP) 40% do 50%.

“Važno je napomenuti kada gledamo ove historijske podatke, da Bitcoin nije prošao kroz razdoblje trajne inflacije”, rekao je Sotiriou u saopćenju u ponedjeljak. “Možda se približavamo generacijskom dnu kako dolazi do sve više prisilnih likvidacija, ali ne možemo biti sigurni u održiv trend rasta dok se inflacija uvjerljivo ne uspori”.

Vrijednost jednog Bitcoina danas iznosi 21.092 dolara i nalazi se u “zelenom”.

Klix

Provjerite slična mjesta

Predstavljen Plan spasa za Institut

‘’Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk …