Rublja na najvišem nivou u odnosu na dolar u posljednjih 7 godina

Ruska rublja ojačala je u ponedjeljak u odnosu na američki dolar na nivo 55,44 rublje za jedan dolar, prema podacima Moskovske berze.

Američkom valutom se trguje po ovom kursu prvi put od juna 2015. godine. Kurs eura takođe je pao, za 1,2 odsto na 58,15 rubalja za jedan euro.

Ruska rublja ojačala je svoju vrijednost prema inostranim valutama, a pritisak na nju i dalje dolazi od viška koji se akumuliraju od izvoza, odnosno od kupaca ruskog gasa, prenosi Komersant. Ruska vlada, međutim planira da obori vrijednost nacionalne valute na optimalan nivo u odnosu 70 do 80 rubalja za jedan dolar.

Optimizaciju kursa rublje najavio je potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov. Prema njegovim riječima ovim pitanjem se bavi Centralna banka Rusije i može se očekivati brzo vraćanje rublje na optimalan kurs, prenosi Russia Today, pozivajući se na Interfax.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je naveo da kurs ruske rublje već mesecima pokazuje najbolju dinamiku među valutama u svijetu, prenosi Biznis.rs. Rublja se poslije početnih gubitaka već u aprilu vratila na nivo koji je imala prije rata u Ukrajini. Međutim, previše jaka rublja u odnosu na inostrane valute ne pogoduje izvozu, zbog čega je ruska vlada odlučila da obori njenu vrijednost.

B92

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …