Rekordnih šest predstavnika CG takmičiće se za čuvenu nagradu CEMEX

Čak šest crnogorskih građevinskih projekata, koji su odabrani na nacionalnom predtakmičenju, učestvovaće na ovogodišnjem, 31. takmičenju za međunarodnu Građevinsku nagradu CEMEX u Meksiku.

Na ovaj način, međunarodna Građevinska nagrada CEMEX uključiće i crnogorske projekte koji se takmiče više od decenije. Ove godine Crna Gora ima predstavnike u četiri glavne kategorije, ali i konkurente za dvije posebne nagrade, za održivu gradnju i društvenu vrijednost projekta. Projekte za međunarodno takmičenje izabrao je nezavisni stručni Odbor za nagrade u sastavu – prof.dr. Miloš Knežević, arhitekta Julijana Vuković, mr. Ivana Tešović.

Projekat Rezidencijalni kompleks Zain Park, nacionalni je pobjednik i predstavnik u kategoriji Stambene građevine. Takođe kao nacionalni pobjednik, Crnogorska akademija nauke i umjetnosti, takmičiće se u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Kao nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine biće predstavljen Most Moračica, a izgradnja šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka, kao nacionalni pobjednik u kategoriji Zajednički prostori.

Dobitnik posebne nagrade za Održivu gradnju je Kuća maslina, koja će se u istoj kategoriji biti konkurent na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju, dok će, kao dobitnik posebne nagrade za Društvenu odgovornost biti predstavljen Projekat MIKRO 020.

Predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder je čestitao predstavnicima projekata i poželio sreću na predstojećem međunarodnom konkursu: „Da se u Crnoj Gori uspješno i dobro gradi ne pokazuje samo broj nagrađenih projekata na nacionalnom nivou, nego i brojni crnogorski projekti koji su već ranije globalno nagrađeni u vrlo jakoj konkurenciji. Siguran sam da će i ove godine raznolikost namjena i načina gradnje naših predstavnika, koje će međunarodna stručna publika imati prilike da vidjeti, ponovo pokazati da možemo konkurisati i s projektima iz najvećih zemalja“.

Od početka, Crnu Goru su na međunarodnoj Građevinskoj nagradi CEMEX predstavljali brojni uspješni građevinski projekti. Do sada su četiri projekta osvojila međunarodnu Građevinsku nagradu CEMEX i to: porodična kuća u Stolivu koja je 2012. osvojila treće mjesto za Održivu gradnju, stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine te Chalet Jelovac u Kolašinu koji je prošle godine osvojio drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine. Isto tako, u 2021, nagrada za Održivu gradnju dodijeljena je projektu Likovne akademije na Cetinju.

O Građevinskoj nagradi CEMEX

Građevinska nagrada CEMEX uspostavljena je u cilju prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području građevinarstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionisana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine. Posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska prisutni su na tržištu Crne Gore već decenijama, a više od dvije decenije kompanija djeluje na tržištu Crne Gore kroz preduzeće CEMEX Montenegro A.D. 

Već nekoliko godina Građevinsku nagradu CEMEX prati slogan “Ideje koje grade život”, čime CEMEX naglašava vrijednost ideja realizovanih u projektima koji stvaraju vrijednost za krajnje korisnike. Takmičenje nastoji podstaći kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje, te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti. Svi nacionalni pobjednici biće predstavljeni na službenoj stranici nagrade: https://premioobrascemex.com/

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …