Udarne vijesti

Zakon: Domaćinstva će morati reciklirati jestivo ulje

Ministarstvo za sredinu, urbanističko planiranje i klimatske promjene Turske pripremilo je nacrt zakona za reciklažu jestivog ulja koje se obično nakon jednog korištenja odlaže u tlo ili u more.

Biće zabranjeno odlaganje ulja na način kojim se šteti životnoj sredini. Krajnji je cilj da se koristi kao alternativni resurs za biogoriva i mlazna goriva.

Zakonom će se tretirati i proizvođači goriva od jestivog ulja i neiskorištenih životinjskih masti. Bit će zabranjen uvoz iskorištenog ulja te će se kažnjavati oni koji ga budu nepropisno odlagali, odnosno ako ga prije toga nisu pokušali ustupiti za reciklažu.

Lokalne zajednice će imati obavezu da sprečavaju nepropisno odlaganje, dok će proizvođači morati omogućiti opremu za propisno prikupljanje iskorištenog ulja u domaćinstvima.

Kako piše list Daily Sabah, Turska ima ambiciozan program reciklaže usljed klimatskih promjena i toga što je sve manje resursa. Riječ je o programu pokrenutom 2017. godine, a čiji je promotor bila i Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tvrdi se da je privreda ovim programom uštedila 1,8 milijardi dolara, da je sačuvano 265 miliona stabala i da je onemogućena emisija tri miliona stakleničkih plinova. Program se prvo primjenjivao u vladinim institucijama, a kasnije su ga prihvatile i privatne kompanije.

Prema zvaničnim podacima, stopa reciklaže u Turskoj, kada se počeo program primjenjivati, bila je 13 posto, dok je prošle godine iznosila 25 posto. Cilj je da do 2023. ova stopa bude 35 posto, piše Daily Sabah, prenio je Klix.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …