Taksisti “deru” turiste na Jadranu: Za pola minuta naplatio vožnje 213 eura

Kao i u nekoliko proteklih godina, naročito ljeti, u Splitu se turisti i putnici najviše žale na taksiste. Pogotovo one koji “operišu” na aerodromu.

Dalmatinski portal piše kako je jedan taksista za samo pola minuta izdao dva računa za prevoz od gradske luke do aerodroma. Jedan račun iznosio je 784, a drugi čak 820 kuna, odnosno ukupno 213 eura.

Turistkinje su vjerovatno bile zatečene ovom tarifom, a loš osjećaj im je vjerovatno pojačala i tabla sa cijenama taksi prevoza ispred zgrade aerodroma na Resniku. Tako, prevoz do Splita košta 380 kuna, odnosno više nego dvostruko manje nego što je taksista njima izračunao od trajektne luke do aerodroma.

Doduše, taksisti imaju opravdanje za “dranje” turista i putnika u tome što hrvatski zakoni ne ograničavaju naplatu prevoza.

Kako bi stala na kraj učestalim prigovorima, pa i ponekom fizičkom obračunu između taksista i putnika i taksista međusobno, iz Aerodroma Split su prije mjesec dana odlučili propisati cijenu taksi usluga pa je objaviti ispred ulaza na putnički terminal. Drugi je to korak, nakon prošlogodišnjeg uvođenja koncesija s Udruženjem preduzetnika Grada Kaštela.

Prema tom cjenovniku, vožnja do Trogira košta 150 kuna, do okolnih marina 220, do Omiša 600, do Šibenika 680, a unutar Splita između 330 i 380 kuna. Uz to, cijene kombi prevoza su skuplje za 30 posto. Još donedavno, turisti su prolazili kao i dvije nesretne putnice sa početka priče. Plaćali bi vožnju do Splita ili nazad po 700, pa čak i 1000 kuna.

“Ako se neki ne pridržavaju jasnih odredbi iz ugovora u koncesiji, neće više raditi na tom mjestu. Vrlo jednostavno – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Milivoj Topić, predsjednik Ceha prevoznika pri Udruženju preduzetnika Splita, i dodao da nema nereda u taksi prevozu otkako je koncesija uvedena u Trajektnoj luci, zbog čega mu je želja da se taj model primjenjuje u cijelom Splitu, prenosi Telegraf.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …