Ratković: Izbjeglice upisuju kao turiste, nećemo imati rekordnu sezonu

Nemamo informativne osnove da ocijenimo dosadašnji tok turističke sezone. Statistika obuhvata samo kolektivni smještaj, a promet u dominantnom privatnom smještaju se procjenjuje i objavljuje tek u februaru naredne godine, ističe za portal Adria dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković.
„Ove godine se u turiste upisuju i oni koji nijesu turisti (izbjeglice, odnosno prognanici, radnici iz inostranstva, novi inicijatori biznisa iz Rusije i Ukrajine….), tako da rast koji bilježi statistika nije vjerna slika stvarnog stanja. Niko ne objavljuje podatke o stepenu popunjenosti osnovnih smještajnih kapaciteta, a mnogi hotelijeri se žale na lošu popunjenost i manjak rezervacija za glavnu turističku sezonu“, ukazuje sagovornik.

Ratković smatra da, uprkos zamagljujućem optimizmu, ne možemo očekivati nikakvu rekordnu turističku sezonu, a još manje da će aktuelna turistička sezona prevazići rekordnu 2019. godinu.

„Što se rasta prihoda tiče nema osnova za optimizam, s obzirom na nisku platežnu sposobnost naše turističke tražnje. Kako je pretežan broj turista i kvaziturista, odnosno onih koji se tako vode u zvaničnoj statistici u stanovima, oni će primarno generisati rast prihoda u maloprodaji, a ne u hospitaliti industriji i turizmu“, pojašnjava on.

Ratković je podsjetio da je Crna Gora lani donijela Strategiju razvoja turizma do 2025. godine, koju karakterišu dosta uopšteni i nediferencirani ciljevi.

„Kako je u toku izrada Prostornog plana Crne Gore do 2040 godine, to je ova strategija od male pomoći za planiranje dugoročnog ekonomskog i prostornog razvoja crnogorskog turizma. Umjesto toga rađena je turistička studija i razne sektorske studije kao ulazni elementi za Prostorni plan, tako da je uputno integrisati te studije i postojeću strategiju, te na osnovu prethodnog Master plana razvoja turizma do 2020 godine i Izvještaja o njegovoj realizaciji, napraviti validnu inovativnu Strategiju razvoja turizma do 2040 godine. Strategiju razvoja do 2025 godine treba remodelirati kao sanacionu, odnosno strategiju oporavka turizma nakon pandemije i trajuće političke i državne krize eskalirale nakon izbora 2020 godine. Imamo „umrtvljenu“ Marketing strategiju crnogorskog turizma iz 2018 godine, koju treba reaktivirati i apdejtovati shodno izazovima kriza koje su pogodile turizam kod nas i u globalnim okvirima. Tu dolazi i strategija razvoja ljudskih resursa u turizmu, jer je u tom sektoru stanje alarmantno. Radnici i operativni menadžeri, očito, neće ovakav turizam“, konstatuje Ratković.

On naglašava da je neophodno sprovesti niz reformskih mjera koje treba da se zasnivaju na pomenutim strategijama, napominjući da ključna reformska mjera treba da se odnosi na turističku ponudu.

„Akcenat treba staviti na gradnju hotela, rizorta i objekata agroturizma, kao i specijalnih kampova, transformaciju značajnog dijela stanova i osnovni smještaj putem modela integralnih i difuznih hotelam i naravno na turističku tražnju (repenetracija na glavna emitivna tržišta Zapadne Evrope, naročito na organizovano turističko tržište, osmišljen digitalni turistički marketing, prilagođavanje politike prodaje specijalnim turističkim nišama…)“, podvukao je Ratković.

Prema njegovim riječima, sadašnji model destinacijskog upravljanja je etatistički i politički, tako da ne treba da čudi što se ne postižu dobri rezultati u turizmu.

„Partijski kadrovi nemaju šta da traže u organima upravljanja turizmom. Partije ne obavljaju turističku djelatnost pa nema smisla da se političari raspoređuju u upravljačke strukture turističkih destinacija, a još manje turističkih kompanija. Nužna je reforma modela destinacijskog menadžmenta na principu javno– privatnog partnerstva između države i privatnih turističkih stejikholdera. To je dobra praksa svih vodećih turističkih destinacija, koju treba i mi da slijedimo. Takvu ideju reforme destinacijskog menadžmenta podržava i pomenuta Marketing strategija turizma Crne Gore“, zaključuje Ratković.

Adria

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …