Udarne vijesti

Profesor Dekanić: Ako potraje ukrajinski rat, litar goriva biće 7 eura

Profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić za Novu TV kaže da bi “teško učinio nešto drugačije nego što će učiniti vlada”.

“To je da će vjerojatno intervenirati u onim maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva. Vjerojatno će nešto smanjiti trošarina, hoće li dirati PDV ili ne – ja čak više vjerujem da neće”, dodao je.

Trošarine su ograničene pravilima EU.

“To je ograničeno, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana”, objasnio je Dekanić.

Cijene i uz intervencije stalno rastu. Do kuda to može ići, može li gorivo doći do cijene od 50 kuna (7 eura) po litri?

“Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje”, rekao je Dekanić.

Navodi da su moguće i nestašice goriva, no on vjeruje da će EU, pa tako i Hrvatska, osigurati i druge dobavne pravce.

“Hrvatska ima svoje naftovode, ima svoje luke, Hrvatska može osigurati naftu s Bliskog i Srednjeg istoka, naravno, drugo je pitanje po kojoj cijeni”, zaključio je Dekanić.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Kreće rekonstrukcija važnog putnog pravca

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović i ministar prosvjete …