Udarne vijesti

MALO IM: Hotelijeri i ugostitelji nezadovoljni dosadašnjom posjetom turista

Jun je iznevjerio sva očekivanja i, kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nijesu ni približni onima iz 2019. godine. Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok na plažama ,,zjape“ prazne ležaljke, koje se pune samo vikendom. Biće puno od 15. jula do 15. avgusta ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu koja je, kako tvrde, i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korone, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini

Po statistici u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9.287 u privatnom a 7.897 u hotelskom smještaju. Kako su kazali Pobjedi iz Turističke organizacije Budva u hotelskom smještaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Statistika
Prema podacima iz sistema za prijavu boravka TOB-a ukupan broj dolazaka na dan 15. juna iznosi 9.287. Najbrojniji gosti su iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske, Njemačke, Poljske, Kazahstana i Velike Britanije.

Iz TO Budve ističu da još uvijek nijesu dostigli nivo iz 2019. godine, a što se tiče špica i postsezone očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović ističe za Pobjedu da imaju mnogo manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u zakupljenim stanovima.

Podbacila je sezona debelo. Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, su puni jer oni daju ,,dumping“ cijene koje su u rangu sa tri i dvije zvjezdice. Gosti su sada manje budžetni. Ima i bogataša ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu… – tvrdi Pejović koji je vlasnik hotela ,,Grbalj“ i u njegovom objektu je popunjenost samo 50 odsto.

Tvrdi da ima dosta ponude izdavanja privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali da gostiju nema.

  • U razgovoru sa vlasnicima smještaja saznao sam da nijesu zadovoljni i da daju manje cijene, ali da gostiju nema. Vidite po autobusima koji dovoze turiste, evo trenutno u Budvi imate samo pet autobusa. Kriza je sve promijenila, malo će sezona biti ,,čupava“ – tvrdi Pejović i procjenjuje da je vrlo loše.
  • Biće puno od 15. jula do 15. avusta, ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu, neka nadležni ne zamjere, ali sada nijesmo ni na 50 odsto od 2019. godine – poručio je Pejović.

Vlasnik hotela ,,Mažestik“ Ivan Ivanović takođe kaže da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u junu boravili uglavnom ozbiljni stariji ljudi iz Zapadne Evrope, Skandinavije i Izraela.

Bojim se ćemo ovim vidom vođenja turizma, tj. nepostojanjem strategije izgubiti predsezonu i postsezonu – kazao je Ivanović.

Gosti su, kako dodaje, oduševljeni sa plažama jer nema puno ljudi, čisto je…

  • Priroda je lijepa i još uvijek nemamo toliki problem sa saobraćajem koji ćemo imati u špicu – kazao je Ivanović.

Tvrdi da je njegov hotel na 90 odsto popunjenosti i da se bliže rezultatima iz 2019. godine međutim ističe da je maj bio bolji.

  • Špic počinje poslije praznika 13. jula. Još uvijek radimo rezervacije za špic, prilično je popunjen, a nadamo se i da će i septembar i oktobar biti dobri. Imamo dosta gostiju iz Zapadne Evrope, Velike Britanije, Skandinavije, Izraela, biće i iz Kazahstana i sa azijskog tržišta – kaže Ivanović.

Što se tiče problema radne snage donekle se riješio zbog toga što su se, kako tvrdi, plate u odnosu na prošlu godine povećale više od 30 odsto.

  • Sada sobaricu ne možete da nađete ispod 800 do 900 eura. Mi imamo stalne radnike koje plaćamo i zimi kada nam ne trebaju – kazao je Ivanović.

Dodaje, takođe, da zbog velikog broja Ukrajinaca koji u Budvi otvaraju kancelarije i račune imaju velike gužve u bankama.

  • Bankarski sektor u Budvi je pred kolapsom. Kako bi uplatili pazar ugostitelji čekaju i do četiri sata – tvrdi Ivanović.

Direktor hotela ,,Avala“ Nemanja Kuljić tvrdi da im je popunjenost više od 80 odsto kapaciteta, što je nivo popunjenosti ekvivalentan junu 2019. godine, i predstavlja u prosjeku 450 do 500 gostiju na dnevnom nivou.

Kako je kazao Pobjedi ovog mjeseca dominirali su im gosti iz Izraela sa oko 24 odsto ostvarenih noćenja.

Blagi rast cijena
Cijene su, kako ističe, zabilježile blagi rast što sa jedne strane reflektuje okretanje tržištima koja su u vrijeme korone bila zatvorena (prije svega Zapadna Evropa i Skandinavija).

Sa druge strane, trudimo se da zbog inflatornih trendova ne vršimo dodatna povećanja cijena koja bi opteretila naše klijente već da, uz racionalizovano osmišljen pristup poslovanju, pružimo uslugu najvišeg kvaliteta kakvu gosti tradicionalno i očekuju od nas – naglasio je Kuljić.

U hotelima HG ,,Budvanska rivijera“ ovih dana, prema riječima pi-ara Jelene Kaluđerović, boravi oko hiljadu gostiju.

Do kraja maja na nivou grupacije je realizovano gotovo 40.000 noćenja. Tokom prvih 15 dana juna u svim hotelima naše hotelske grupe turistički promet je realizovan u visini od 14.000 noćenja – istakla je Kaluđerović.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …