Ruski ambasador u Washingtonu upozorio SAD: Na putu ste rata s Rusijom

Ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov rekao je da je slanje oružja Ukrajini put u sukob između Rusije i SAD-a i da je kratkovidnost Amerikanaca očigledna.

Antonov je rekao da, obuzete željom da se Rusiji nanesu strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, “upumpavajući” oružje u režim u Kijevu.

“Je li stvarno jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?” rekao je Antonov u autorskom tekstu za Newsweek.

Dodao je da sankcije uvedene Rusiji ne daju rezultate.

“Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. Ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno”, dodao je on.

Kaže i da napori SAD-a “ni na koji način neće utjecati na odlučnost ruskih oružanih snaga na postizanju “denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine”.

Antonov je pozvao države da “prestanu gajiti iluzije o porazu Rusije”.

“Što se tiče same Ukrajine, razvoj situacije s ovom zemljom je test koji će pokazati spremnost zapadnih država da uzmu u obzir ruske zabrinutosti. Daljnji napredak prema stabilizaciji evropske sigurnosti ovisit će o ishodu procesa rješavanja krize u Ukrajini”, rekao je Antonov.

Klix

Provjerite slična mjesta

Blokiraće Budvu, ako država ne preuzme Sveca

Mještani Pržna i Svetog Stefana krajem naredne sedmice blokiraće kružni tok na ulazu u Budvu, …