Inflacija u eurozoni na najvišem nivou otkad se prate podaci. U Estoniji prebacila 20 posto

Cijene energije bile su u maju u zoni primjene zajedničke valute više za 39,1 posto nego lani, a cijene hrane za devet posto.

Inflacija u EU i eurozoni dosegnula je u maju najviše razine otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke, a u Hrvatskoj bila je iznad prosjeka Unije, drugi mjesec zaredom, pokazalo je najnoviji izvještaj.
Na nivou EU-a inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u svibnju na 8,8 posto, najviši nivo od početka 2001. godine kada je Eurostat počeo objavljivati podatke. U aprilu je iznosila 8,1 posto.

U eurozoni skočila je sa 7,4 na 8,1 posto, najvišu razinu od 1996. godine, potvrdio je evropski statistički ured procjenu objavljenu krajem svibnja. U majuu prošle godine iznosila je 2,3 posto u EU i 2,1 posto u eurozoni. Najveći su udio u stopi inflacije u eurozoni u maju imale cijene energije, čak 3,87 postotnih bodova. Slijede cijene hrane s udjelom od 1,59 postotnih bodova i cijene usluga s 1,46 postotnih bodova.

Cijene energije bile su u majuu u zoni primjene zajedničke valute više za 39,1 posto nego lani, a cijene hrane za devet posto. Najviše su porasle potrošačke cijene u baltičkim zemljama, za 20,1 posto u Estoniji, te za 18,5 posto u Litvaniji i za 16,8 posto u Letoniji.

Poslovni

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …