lots of euro bills on the table

Američki milioner zatražio azil u Crnoj Gori

Američki državljanin Ričard Ajvazjan (43) koji je prije četiri mjeseca uhapšen u Tivtu po međunarodnoj potjernici SAD, jer je tu državu oštetio za 18.000.000 dolara, najavio je da će tražiti politički azil u Crnoj Gori.

To je za Pobjedu potvrdio njegov branilac, advokat Ratko Pantović.

Ajvazjan, porijeklom iz Jermenije je osuđen na 17. godina zatvora i označen je kao organizator mreže koja se bavila finansijskim malverzacijama.

Njegova supruga Marijet Terabelian (37) zatražila je od sutkinje za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše da se u skraćenom postupku izruči američkim vlastima koje su je u odsustvu osudile na šest godina zatvora.

Terabelian i Ajvazjan uhapšeni su po potjernici koja je za njima raspisana na zahtjev Okružnog suda centralnog distrikta u Kaliforniji zbog malveracija sa kovid kreditima, utajom poreza i pranjem novca.

Sutkinja Mugoša će u narednim danima dati mišljenje vanraspravnom vijeću Višeg suda koji će u ovom slučaju donijeti odluku da li će izručiti bračni par američkim vlastima.

Obrazlažući zahtjev za politički azil, Ajvazjan je pred sudom pojasnio da razlog leži „u činjenici da je sudski postupak koji se vodi protiv njega u SAD fabrikovan i da je osuđujuća presuda zasnovana na nevladinim dokazima“.

Razlog zbog kojeg se našao na meti američkih vlasti je, kako je kazao, njegovo članstvo u Republikanskoj stranci te da je zbog aktivnosti za tu stranku na posljednjim izborima u SAD njegovoj porodici i njemu prijećeno smrću.

Zbog političke opredijeljenosti, tvrdi da je bio pretresan i zatvaran.

On je potvrdio da je u SAD osuđen na 17 godina robije, navodeći da je u toku postupak po žalbi odbrane na tu presudu sa velikim izgledima da dobije u ovom procesu.

Ričard Ajvazjan je ubijeđen da će drugostepeni sud uvažiti njegovu žalbu i iz spisa predmeta izuzeti dokaze na kojima tužilaštvo zasniva optužbe protiv njega.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …