Riječ autoriteta: Evo kako do održivosti CG turizma

Nakon uspješno završene radionice u okviru INTERREG MED projekta AlterEco+ u Crnoj Gori, kao jedan od partnera, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma uzeli su učešče na završnoj Konferenciji koja se održava na prestižnom Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji od 14-16 juna t.g.
Na otvaranju, učesnicima konferencije i partnerima projekta obratio se, Michele Bernasconi, direktor odjeljenja za ekonomski razvoj Univerziteta Ca’ Foscari, koji je u svom izlaganju podsjetio da održivi turistički razvoj destinacija Mediterana ostaje osnovni cilj evropskog programskog perioda 2021-2027. Politike i strategije koje će biti implementirane ne mogu zanemariti upotrebu inovativnih alata i modela, kao ni pripremu turističkog scenarija za budući planski razvoj destinacije.
Upravo, praktična primjena ova dva pristupa razmatrana je na Radionici na temu „Izazovi za sprovođenje održivog turizma“ – kojom je moderirao Nicola Camatti, profesor i član Vijeća grada Venecije.
Prva sesija bila je posvećena prikupljanju iskustava i strategija ključnih institucija koje učestvuju u turističkom prometu, kako lokalnih tako i državnih institucija u italijanskom turističkom sektoru, sa posebnim osvrtom na održivost i konkurentnost turizma u eri posle pandemije Covid-19.
Prisutnima se obratio Flavio Maurutto, gradonačelnik opštine San Michele al Tagliamento, koji je podijelio iskustvo Venecije koja se već godina suočava sa izazovom prebukiranosti turistima, da se čak razmatra ograničavanje broja posjetilaca. Naime, ideju da se turisti tome prilagode tako što unaprijed vrše rezervacije, dok turističke kompanije moraju da slijede pravila kako bi zadržale dozvole za rad.
Izazove sa kojima se suočavaju nakon pandemije, kao i problem prebukiranosti turistima podijelili su sa prisutnima Camillo Bozzolo, direktor odeljenja za avijaciju, aerodroma Marko Polo Venecija kao i Daniele Minotto, potredsjednik Asocijacije hotelijera Venecije.
Osnovna poruka je pronaći ravnotežu u turističkom razvoju i planiranju pri donošenju odluka putem kojih se turistička destinacija usmjerava prema budućnosti.
Druga sesija imala je za cilj jačanje procesa integracije i korišćenje alata i iskustava ALTER ECO PLUS partnerstva. Ujedno je i predstavljala priliku da sagledamo status predstojećih projekata u zemljama partnerima i otvaranje novih, koji se mogu aktivirati u okviru finansiranja MED 2021-2027. programa.
U ovom dijelu, ispred Ministrstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Sandra Bojanić, Biljana Sotiroski i Ivana Bulatović, ukazale su na važnost primjene turističkog nosivog kapaciteta, kao regulacijskog koncepta temeljenog na principima održivosti. Istakle su da primjenom ove metode turističkog nosivog kapaciteta ne isključuje se mogućnost za turistički razvoj, već se stavlja naglasak na važnost poznavanja kapaciteta odabranog područja da podnese određene količine pritiska, održavajući njegov kvalitet ograničavanjem broja korisnika područja. Upoznale su učesnike konferencije da AlterEco+ projekat je na teritoriji Crne Gore uključio 3 pilot područja – Podgorica, Kotor i Žabljak, kako bi se turistički razvoj sagledao u tri različita geografska područja – lokaliteta u Crnoj Gori. Uz osvrt na sprovedene aktivnosti projekta i očekivanja da će primjenom mehanizma za izračunavanje nosivosti kapaciteta, rasteretiti glavne žarišne tačke na odredjenom području i preusmjeriti kretanja posjetilaca, odnosno turista. Organizatori i lideri projekta, prof. Nicola Camatti i prof. Daniele Sferra, zahvalili su se crnogorskoj delegaciji za posvećenost i operativnost u realizaciji projekta i izrazili nadu da je ovo početak jedne uspješne saradnje.
Ovo je bila i prilika za turističku promociju naše zemlje emitovanjem spota „Crna Gora – gdje se razlike spajaju u neponovljiv mozaik uživanja“. Ovaj video spot, u kojem je kroz priču o mozaiku, bogatstvu različitosti prenešena snažna poruka o potencijalima naše zemlje, koji su izrazili ambasadori govoreći o posebnom osjećaju i doživljaju koji stiču tokom boravka u Crnoj Gori.
U nastavku izlaganje su imali i partneri projekta iz Hrvatske, Grčke i Španije.
Zanimljivo je bilo izlaganje predstavnika iz Španije koji su podijelili sa prisutnima podatak da je Barselona grad koji ima manje od 2 miliona stanovnika, a u koji se godišnje slije 7,5 miliona turista. Gradska skupština, koju vodi Katalonska desnica, naglasila je da želi da dođe do brojke od 10 miliona posetilaca godišnje, a infrastruktura teško može podnijeti takve izazove.
Domaćini su se osvrnuli i na iskustva od prošle godine, ali i stalna kretanja toka pandemije koja su pokazala da su turisti postali zahtjevniji, pažljivo biraju svoju destinaciju, koja bi trebala da im obezbijedi kvalitetno provedeno vrijeme, koje sve više uključuje aktivni turizam, boravak u prirodi i generalno zdrav način života. Kao pozitivan primjer naveli su razvoj Eko gazdinstva u regiji i kreditne podrške koje su obezbijedjene za tu svrhu.
Partnerima Projekta obezbijeđen je i Study tour na ostrvo Lazzaretto Nuovo, koje se nekad koristilo kao centar za dekontaminaciju tokom kuge, i nije bio otvoren za javnost, ali je sada dostupan za posjetioce kako bi se smanjio pritisak na grad Veneciju.
Poruka je jasna. Turizam nije pojedinačni, nego timski sport. Sinergija i saradnja svih učesnika u prometu, uz planiranje kako bi se dostigla odživost. Važnost turističkog nosivog kapaciteta, kao regulacijskog koncepta temeljenog na principima održivosti, jeste da on u velikoj mjeri doprinosi unapređenju koegzistencije turističkog razvoja i djelatnosti zaštite prirode. Ovom se metodom turističkog nosivog kapaciteta ne isključuju mogućnosti za turistički razvoj, ali se stavlja naglasak na važnost poznavanja kapaciteta područja da podnese određene količine pritiska i postiže ravnomjeran razvoj destinacije.
Na kraju konferencije sa svim partnerima projekta potpisan je Memorandum o razumijevanju koji definiše kako će se rezultati projekta sprovoditi, i ujedno predstavlja najavu narednih projekata koji će imati za cilj unapređenje efikasnog upravljanja Mediteranom kroz kreiranje novog, integrisanog i održivog turističkog planiranja.
Konferenciju pored brojnih učesnika i studenata pratili su i partneri ALTER ECO PLUS onlajn koristeći Zoom platformu.

Provjerite slična mjesta

Otvorena e-mail adresa za provjeravanje uplaćenih doprinosa

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje, formiralo …