Đukanović: Rusija želi da se vrati na pozicije SSSR-a, a to je nemoguće

Predsjednik Milo Đukanović je na Prespanskom forumu za dijalog, istakao da je rat u Ukrajini djelovao otrežnjujuće na EU u pogledu optimističnijeg razmišljenja o sudbini proširenja Unije. Kako je kazao sve zemlje na Zapadnom Balkanu su zainteresovane da to otrežnjenje ne bude samo incident, već i praksa. Poručio je i da je Balkan devastiran hibridnim ratom Rusije u posljednjih šest godina.

“Nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i bezbjednost. To je djelovalo otrežnjujuće u politikama EU i jedno takvo optimističnije razmišljenje je i o sudbini proširenja Unije”, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, Rusija želi da uskrati pravo evropskim narodima da odluče o svojoj budućnosti. Želi da se vrati u poziciju SSSR u vrijeme Hladnog rada.

“Budućnost je da je nemoguće vratiti se u Hladni rat, i model koji je izgrađen nakon njega pokazao je slabosti. Došli smo do kraja i došli smo do toga da se razgovara o pokretanju nuklearnog potencijala. Događa se nova geostrateška struktura i biće policentrična i nas zanima gdje će biti Evropa. Ne može biti stabilna ako ne bude ujedinjena”, poručio je Đukanović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …