Abazović: Ko hoće da doprinosi svađama nije mu mjesto u ovom timu

Premijer Dritan Abazović kazao je na sjednici Vlade da je Temeljni govor sa SPC identičan ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama i da ne može da bude iznad Ustava i zakona.

Pitanje informacije o Temeljnom ugovoru sa SPC izazvalo je raspravu na sjednici Vlade na relaciji premijer i ministri iz SDP-a.

Vlada je naknadno u dnevni red uvrstila Informaciju o Odnosu države i vjerskih zajednica. Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević je kazao da bi ta tačka trebalo da ide na Komisiju, jer, kako je kazao, nije tolika žurba.

Ministar pravde Marko Kovač je kazao da je informacija dostavljena Vladi na taj način iz tehničkih razloga.

“Problem ne postoji, ni u jednom segmentu. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima sa drugim vjerskim zajednicama i ne može da bude iznad ustava i zakona”, kazao je Abazović.

Ističe da je taj ugovor legitimisanje međusobnih obaveza i prava.

“Ovdje nema nikakvih obećanje, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem, ono što ovaj čovjek kaže ili potpiše, on će uližiti i zadnji atom da se to i sprovede u djelo, ako to podrazumijeva da nemamo više saradnju vrijeme je da se pozdravljamo”, poručio je Abazović na sjednici.

Kazao je i da Temeljni ugovor za njega ne postoji kao problematično pitanje.

“Ako zbog toga treba da se razdvojimo ja sam tu, i to treba da učinimo javnim i glasnim”, naveo je Abazović i dodao kako želi da se odluke donose i rješavaju otvorena pitanja.

“Neki čanovi vlade samo pokušavaju klizećim startovima da tako nešto uspore”, naveo je Abazović.

“Ja želim da dam doprinos pomirenju, ko ne želi da da makar neka bude neutralan ko želi da da doprinos dodatnim svađama mislim da mu nije mjesto u ovom timu”, poručio je Abazović.

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je kako je postojao dogovor oko ovog pitanja, te da je on svoj dio dogovora ispoštovao.

Informacija o Temeljnom ugovoru, kako kaže, nije se smjela naći na vladi po hitnom postupku.

“Ovo nije vaš materijal, trebalo je da se obavi bar elementarna konsultacija i nikakva velika priča”, naveo je Konjević i dodao kako se Vlada ne može opstruirati.

Konjević je kazao i kako nema ništa protiv toga da se regulišu odnosi vjerskih zajednica i države, jer je to kao što kaže ustavna obaveza.

“Vlada će usvajati sva ona dokumenta za koja je nadležna”, poručio je Konjević. Abazović je naveo da je i on ispoštovao svoj dio dogovora.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić ocijenio je da ova informacija metodološki – nije informacija.

“Crkva Srbije u Crnoj Gori je nelegalni subjekt u državnom smislu, jer je crkva druge države i ne može imati temeljni ugovor”, rekao je Abazović.

Šef diplomatije kazao je da ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve.

“Država je međunarodni subjekt i ona registruje crkvu i priznaje crkvu”, poručio je Krivokapić.

Ja kao Srbin ne dozvoljavam da iko govori Crkva Srbije

Ministar Vladimir Joković kazao je da podržava sve što je premijer kazao i dodao da će SNP istrajati na temi Temeljnog ugovora.

“Govoriti crkva Srbije je igranje sa crkvom. Ja kao Srbin ne dozvoljavam da iko govori Crkva Srbije”, kazao je Joković odgovorajući Krivokapiću koji je tokom sjednice Vlade SPC nazvao Crkva Srbije.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …