Ulcinj: Prihvatljive cijene i poboljšana ponuda smještaja

Morski gradovi širom regiona pripremaju se za prvu pravu ljetnu sezonu nakon pandemije koronavirusa, a jedna od najprimamljivijih destinacija bit će Ulcinj u Crnoj Gori. Reporteri Klix.ba posjetili su ovaj grad na krajnjem jugu crnogorskog primorja koji je redovna destinacija za brojne građane iz BiH.

Iako još nismo na vrhuncu ljetne sezone, već u prvoj polovini juna smo zatekli pune plaže kupača i među njima veliki broj stranih turista. Temperature zraka se kreću blizu 30 stepeni Celzijevih te nema nikakvih prepreka da gosti uživaju u morskim čarima i odmoru nakon dvije godine u kojima su dominirale restrikcije zbog koronavirusa.

Promocija u Sarajevu

“Prošla godina nam je bila uspješna iako smo još bili pod koronavirusom. U međuvremenu smo učestvovali na svim turističkim sajmovima u regionu, pa i šire. Nažalost, nismo bili u BiH jer je sajam bio otkazan. Međutim, imamo u planu napraviti promociju Ulcinja u Sarajevu da nadoknadimo taj minus. Nadamo se da će 2022. godina biti rekordna. Poslije koronavirusa ljudi su željni izlaska, biti na moru… Početni signali govore da ćemo u septembru proglasiti 2022. godinu kao jednu od najuspješnijih sezona”, rekao nam je Gzim Hajdinaga, direktor turističke organizacije Ulcinja i bivši gradonačelnik.

U ovom gradu koji se nalazi na krajnjem jugoistoku Crne Gore u blizini granice s Albanijom postoji veliki broj hotela i privatnih smještaja. Tokom našeg boravka u prvoj polovini juna smještaji su se mogli naći za 10 eura po osobi za jednu noć. Međutim, rečeno nam je da će na vrhuncu sezone u julu i augustu ove cijene biti povećane za 10 do 20 posto.

Ukoliko se odlučite za neki atraktivniji hotel koji se nalazi uz samu plažu, smještaj za četveročlanu porodicu može se naći za 120 eura za noć uz polupansion. Domaćini tvrde da globalno poskupljenje neće imati veliki utjecaj na njihove ugostiteljske cijene.

“Neminovno je da će biti malih pomaka s cijenama. Međutim, imamo dogovor s hotelijerima i ugostiteljima da držimo niske cijene pa shodno tome nigdje u okruženju neće biti jeftinije, pa čak ni u Albaniji koja slovi kao jeftina destinacija. Ulcinj je grad s 22.000 stanovnika, a onda u 60 dana u sezoni postane grad s 200.000 stanovnika. Grad je geografski proširen pa sada imamo 16 kilometara pješčane plaže, mnogo hotela i privatnih kuća. Kako se u našem narodu kaže, koliko para – toliko muzike. Za smještaje uz samu plažu logično da se će malo više platiti”, ističe nam Hajdinaga.

Klix

Provjerite slična mjesta

ANALITIČAR: Ključni izazov spriječiti rast cijena, Vlada ima strategiju

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je, za Portal RTCG da će kroz najavljene mjere u …