U Kairu potpisan istorijski sporazum: Izrael će preko Egipta izvoziti gas prema Evropi

Predstavnici Evropske unije, Izraela i Egipta potpisali su u srijedu historijski sporazum koji će pružiti Izraelu mogućnost da po prvi put izvozi prirodni gas u Evropu.

Sporazum koji je potpisan u jeku rata u Ukrajini i energetske krize u cijelom svijetu, a naročito u Evropi, omogućit će Evropskoj uniji manju zavisnost od ruskog gasa što predstavlja i krajnji cilj Brisela.

“Ovaj značajan sporazum povećat će prodaju prirodnog gasa zemljama EU koje imaju za cilj da smanje zavisnost od snabdijevanja gasom iz Rusije naročito nakon njene invazije na Ukrajinu”, piše The Times of Israel.

Prema onome što su potpisali predstavnici Egipta, Izraela te Evropske unije, sporazum će omogućiti Izraelu da gas preko Egipta šalje prema Evropskoj uniji.

Ministarka energetike Izraela Karine Elharrar rekla je kako je potpisivanje ovakvog sporazuma učvrstilo ulogu Izraela na globalnoj energetskoj sceni.

“Ovo je ogroman trenutak u kojem mali Izrael postaje značajan igrač na globalnom energetskom tržištu. Sporazum je historijski i u smislu saradnje Izraela i Egipta. Ovo će nam omogućiti da po prvi put izvozimo prirodni plin u Evropu, a još je impresivnije kada se pogleda niz značajnih sporazuma koje smo potpisali u protekloj godini pozicionirajući Izrael i izraelsku energiju i vodu kao ključne igrače u svijetu”, rekla je Elharrar.

Ispred Evropske unije ovom sastanku je prisustvovala predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je pozdravila potpisivanje ovog historijskog sporazuma.

“Kakav poseban trenutak. Veoma toplo pozdravljam potpisivanje ovog historijskog sporazuma. Ovaj sporazum je dio napora Evropske unije da diverzificira izvore energije dalje od Rusije i uvozi energente od drugih pouzdanih dobavljača”, rekla je Von der Leyen.

Egipatski ministar naftne industrije Tarik el-Molla je rekao kako je sporazum između Egipta, Izraela i EU važna prekretnica za svijet.

Klix

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …