Priprema se najveća promjena u sektoru maloprodaje od izuma supermarketa

Britanska vlada ima novi plan koji bi mogao izazvati “najveću promjenu u sektoru maloprodaje od izuma supermarketa,” piše Financial Times. Čekali su samo da prođu promocije za kraljičin jubilej.
Britanski supermarketi godišnje prodaju 17 milijardi funti hrane. Do kraja oktobra, svim trgovinama u vlasništvu kompanija s više od 50 zaposlenih i s više od 200 kvadrata prodajnog prostora, biće zabranjeno držati nezdravu hranu na istaknutim pozicijama. Nezdrava znači hrana s visokim udjelom masnoće, šećera i soli. Prema vladinim konzervativnim procjenama trgovci će zbog toga izgubiti milijardu funti prometa. S druge strane, trgovcima to da je priliku da bolje istaknu zdravije proizvode čiji trend sada ionako raste.

Osim isticanja, novi zakon zabranjuje i oglašavanje nezdrave hrane, product placement i isticanje takve hrane na web stranicama trgovačkih lanaca. Trgovci ih ne smiju ni preporučivati. Dakle, nema više veliki košara s uskršnjim i božićnim slatkišima na ulazu u supermarkete, niti polica s čokoladicama na kasama. To bi, prema analitičarima, moglo prepoloviti prodaju slatkiša u Velikoj Britaniji. Osim prometa od prodaje, trgovci s novim pravilima gube i novac od proizvođača i distributera koji su posebno plaćali pozicioniranje na specifičnim policama. Razlog zbog kojega se britanska vlada upustila u ovaj poduhvat su podaci o nezaustavljivom rastu pretilosti i bolesti izazvanih nezdravom prehranom, prenosi Poslovni dnevnik.

Provjerite slična mjesta

Spajić danas o kapeli na Lovćenu, odnosima sa Hrvatskom, Evropi sad 2, kripto valutama…

Predsjednik Vlade Milojko Spajić će danas od 14 časova  odgovarati na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore …