Optužnica SDT: Šef filijale, koristeći službenike CKB, prebacivao novac prijateljima

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv rukovodioca u filijali Crnogorske komercijalne banke u Podgorici Vlada Pavićevića i još četiri osobe koje su mu pomogle da zloupotrebom službenog položaja otuđi više od 130.000 eura novca banke.

Pored Pavićevića na optužnici blagajnice CKB-a su Milica Strugar, Maja Novosel i Branka Bulatović koje su optužene za saizvršioce u krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja dok se Marko Miković tereti za pomaganje Pavićeviću u malverzacijma gdje je oštećena CKB.

Prema navodima optužnice, blagajnica Milica Strugar je 21. februara u dogovoru sa Pavićevićem iz blagajne neovlašćeno zadužila 56.000 eura u gotovini iako za to nije imala osnov niti je to evidentirala.

Strugar je novac predala Pavćeviću čime je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Tri dana kasnije, 24. februara, Pavićević je, znajući da će biti vanredni popis blagajni u svim filijalama CKB-a, a koristeći položaj rukovodioca Odjeljenja pozadinskih operacija za podršku biznisu, ručno kreirao nalog za knjiženje kojim je umanjio knjigovodstveno stanje glavne blagajne iz koje je prethodno Strugar neovlašćeno podigla 56.000 eura.

Istraga je pokazala da je Pavićević 29. decembra prošle godine samoinicijativno i bez osnova kreirao nalog za knjiženje kojim je prenio 7.000 eura novca CKB-a na štedni račun Luke Kalezića bez njegovog znanja i saglasnosti.

Istog dana je sa računa štednje Kalezića ovih 7.000 eura prenio na transakcioni račun otvoren takođe na ime Luke Kalezića.

Potom je pozvao blagajnicu Maju Novosel koja je mimo bankarskih procedura sa transakcionog računa Kalezića podigla iznos od 4.000, a potom još 2.997 eura i predala ih Pavićeviću van poslovnih prostorija CKB-a.

Pavićević je 10. janura 2022. godine po istom scenariju prebacio oko 1.000 eura na račun Kalezića.

Pozvao je koleginicu Bulatović, koju je zamolio da sa računa Luke Kalezića koji nije u mogućnosti da dođe do banke, podigne novac sa njegovog računa i preda ga njemu, kako bi ga lično ponio prijatelju.

Pavićević je 24. februara na račun Nemanje Bulatovića prebacio 14.500 eura CKB-a nalogom koji je kreirao samoinicijativno i bez osnova, a kasnije taj novac prisvojio.

SDT je prikupilo i dokaze prema kojim je Pavićević od 20. oktobra prošle godine do kraja februara 2022. godine samoinicijativno formirao deset naloga za knjiženje preko kojih je prenosio novac u vlasništvu CKB-a na račun Marka Mikovića.

Miković je prethodno kod CKB banke otvorio račun koji je stavio na raspolaganje Pavićeviću za njegove malverzacije.

Pavićević je lažnim nalozima prenio ukupno 52.650 eura Marku Mikoviću.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Božo Bulatović, crnogorski književnik: NAŠ JUL

Znam dobro da je vječno mlad, ali brojim i računam, i kažem sebi da je …