Đurišić savjetuje Abazovića

Dugogodišnji direktor “Montenegro erlajnsa” Zoran Đurišić postao je savjetnik – ekspert-konsultant za vazdušni saobraćaj premijera Dritana Abazovića.

Prema informacijama “Vijesti”, Đurišić će biti zadužen da premijeru i Vladi predlaže rješenja za unapređenje rada novog avioprevoznika “ToMontenegro”, rješavanje odnosa s “Montenegro erlajnsom” u stečaju, Aerodromima, civilnim vazduhoplovnim vlastima,… i za svoj posao odgovaraće samo Abazoviću, odnosno praktično će biti prvi vazduhoplovac Crne Gore.

Urgentna pitanja su odnosi između nove i bivše aviokompanije u stečaju koje se spore oko prava na logo, hangara, članstva u IATA,… što čini štetu objema kompanijama, kao i imenovanje novog odbora direktora “ToMontenegra” jer je sadašnjem trebalo da prestane mandat još prije pola godine zbog ostavke dva člana. Prema informacijama “Vijesti” Abazović je tražio urgentnu reakciju za sagladavanje stanja u “ToMontenegro” i stabilizaciju poslovanja, a predlog je da se izabere novi odbor direktora od domaćih stručnjaka iz vazduhoplovstva koji imaju znanje i iskustvo da doprinesu razvoju nove avio kompanije.

Đurišić je doktorirao na Mašinskom fakultetu prije 25 godina, a na temu vještačke inteligencije. Školsku 1989/1990. godinu proveo je na postdiplomskim studijama Mašinskog fakulteta u Finskoj, u jednoj od najpoznatijih laboratorija za vještačku inteligenciju u Evropi. Objavio je 25 naučno-istraživačkih radova u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je prvog crnogorskog nacionalnog avio prevoznika “Montenegro erlajnsa”, kojim je rukovodio skoro 20 godina do kada ga je u junu 2013. smjenila tadašnja Vlada Mila Đukanovića. MA je uspješno poslovao od prvog leta 1997. godine do ekonomske krize izazvane recesijom 2008. godine, u kojoj je bankrotirao i prestao da radi veliki broj avioprevoznika, a svi su poslovali s ogromnim gubicima. Za vrijeme njegove uprave kompanija nije primala državnu pomoć, više puta proglašavana je najboljom kompanijom u regionu i najstabilnijom te ili slične veličine u Jugoistočnoj Evropi.

Država je prilikom osnivanja kupila dva aviona foker “F100”, a MA je kasnije iz svojih sredstava kupio još tri takva aviona, a od 2008. do 2010. svojim novcem i na lizing kupljenja su još tri “embraera 195”, a za četvrti je bio sklopljen ugovor o kupovini na finansijski lizing.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …