Crna Gora će izgraditi stambenu jedinicu u Ukrajini

Premijer Dritan Abazović je saopštio i da je Crna Gora uputila Ukrajini skromnu vojnu i finansijsku pomoć od 400.000 eura.

“Ideja je da zemlje Zapadnog Balkana jednom razorenom ukrajinskom gradu izgrade po stambenu jedinicu, koje bismo nazvali po tim državama. Ta nam je ideja prihvatljiva i predložiću to kolegama”, rekao je Abazović.

Na pitanje o finansijskoj pomoći, Abazović je rekao da se radi o “skromnoj opremi”.

“To što smo im dali je prilično skromno. Ja sam bio zastupnik nečeg drugog, ali vidjećemo, možda će sukob trajati duže, pa će biti potrebe za još intervencija.

Kako je kazao, i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom je ukazao da je utočište u Crnoj Gori našlo oko 10.000 ukrajinskih državljana, koji su pobjegli od rata.

“Posjeta Ukrajini – temelj pozicioniranja Crne Gore”

Abazović se na početku intervjua osvrnuo na jučerašnju posjetu Ukrajini:

“Građani Crne Gore treba da budu srećni i zadovoljni što živimo u miru, uz sve naše nedaće, samo kad je mir, mislim da je to veliki iskorak za cijelo društvo. Neizvjesnost kod ljudi u Ukrajini je velika, mislim da smo obavili svoju moralnu ulogu, nekada i male zemlje mogu da naprave uticaj”, kazao je on.

Na pitanje šta ta posjeta znači za Crnu Goru, Abazović je kazao da “u diplomatskom smislu, Crna Gora nije mogla da dobije veću nagradu”.

“Mislim da smo jako dobru stvar napravili za Crnu Goru, na ovaj način se stavljaju temelji pozicioniranja Crne Gore. Biće nam značajno lakše nakon što budemo prepoznati kao zemlja koja preduzima ovakve aktivnosti, ovo je povratak na velika vrata. Mi ne možemo da riješimo situaciju u Ukrajini, možemo da iskažemo podršku i tu se naša misija završava.”

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …