ASK proslijedila SDT-u prijave korupcije protiv predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora CGES-a

Agencija za sprečavanje korupcije, nakon prikupljene dokumentacije i izjašnjenja Crnogorskog elektroprenosnog sistema, proslijedila je Specijalnom državnom tužilaštvu prijavu korupcije protiv predsjednika Odbora direktora CGES-a Aleksandra Mijuškovića, izvršnog direktora CGES-a Ivana Asanovića i bivšeg državnog sekretara Ministarstva kapitalnih investicija Marka Perunovića, koju je podnio šef službe za javne nabavke CGES-a Ivan Kuzman.

Kuzman je o tome dopisom, u koji je Pobjeda imala uvid, obavijestio ministre finansija Aleksandra Damjanovića i kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića.

POSTUPAK
U dopisu Kuzman je ustvrdio da je predsjednik Odbora direktora Mijušković, uz „svesrdnu pomoć“ Perunovića i Asanovića, nezakonito uticao na postupak javne nabavke usluge sječe stabala i rastinja u trasama dalekovoda, tako što je prvo poništio prethodni postupak javne nabavke. Zatim je, kako je napisao Kuzman, Mijušković „direktnim uticajem na pojedine članove nove komisije obezbijedio raspisivanje tenderskog postupka“ na način koji mu je odgovarao.

Šef službe za javne nabavke CGES-a tvrdi da je zbog toga što nije htio da utiče na postupak bio izložen zlostavljanju na radnom mjestu.

– Dopisi Ministarstva kapitalnih investicija i zaključak Odbora direktora CGES-a smišljeni su u stvari u cilju obračuna sa mnom i pokušaja mog uklanjanja sa mjesta šefa službe za javne nabavke, što je direktna osveta

Aleksandra Mijuškovića na moju „drskost“ da se ne povinujem njegovim nezakonitim zahtjevima. Jedini razlog zašto u tome nije uspio jeste privremena spriječenost za rad, koja mi je određena od doktora specijaliste, a zbog torture koju sam preživio na poslu – istakao je Kuzman.

Kako Mijušković nije uspio da utiče na promjenu njegovog stava, navodi Kuzman, obezbijedio je da bivši državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović dopisima zatraži poništenje prethodnog postupka javne nabavke.

Razlog pisanja dva dopisa Ministarstva kapitalnih investicija u svega šest dana je prema Kuzmanovim riječima, to što je u prvom „u očiglednoj žurbi i neznanju“ Marko Perunović dopisom od 7. septembra 2021. godine pogriješio gotovo sve, i tako Mijuškoviću, predsjedniku Odbora direktora CGES-a, tražili i da poništi postupak javne nabavke CEDIS-a, od 26. avgusta 2021. „za nabavku radova – Sječa rastinja ispod bodova 10 i 0,4 kv (region 4 i region 5)“. Kada su, kako je napisao, vidjeli da su pogriješili uslijedila je ispravka 13. septembra 2021. godine.

Ustvrdio je da, osim poništenja prethodnog postupka javne nabavke, ništa drugo nije ispoštovano iz dopisa Ministarstva kapitalnih investicija i Odbora direktora CGES-a.

Marko Perunović u dopisima, između ostalog, tražio da se smijene članovi komisija koji su učestvovali u prethodnim postupcima za ove usluge. Umjesto toga Aleksandar Mijušković i Ivan Asanović su svojim radnjama obezbijedili da u petočlanoj komisiji, koja je sprovodila novi postupak nabavke, ostanu četiri člana iz prethodnih komisija – naveo je Kuzman.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 …