Udarne vijesti

Abazovićeva Vlada trajaće do jeseni 2024. godine, SNP ruši lokalne vlasti u Nikšiću i Mojkovcu

Nova Vlada, umjesto projektovanih godinu dana, trajaće do jeseni 2024. godine jer je počela veoma dobro da funkcioniše, tvrde dobro upućeni diplomatski izvori.

Prema tim navodima, to je i posljedica rata u Ukrajini i promijenjene geopolitičke ravnoteže, u smislu ograničavanja djelovanja proruskih snaga u Crnoj Gori, kojih je sve manje. Međutim, glavni razlog je je nova vlast uspostavila bliske odnose sa skupštinskom većinom, pa joj prolaze glatko neophodna zakonska rješenja. Očigledno je i da se nova većina, uz povremene i prirodne trzavice, lakše i brže dogovora o važnim pitanjima.

Vlada na čijem čelu je premjer Dritan Abazović, striktno slijedi politiku EU i NATO i nije napravila ni jednu grešku. To je naročito vidljivo u diplomatsko-obavještajno-bezbjednosnom sektoru gdje je zaustavljena “promaja”, jer su na čelnim funkcijama tih institucija postavljeni ljudi koji su prozapadno orijentisani i znaju posao. Ministri SDP-a Raško Konjević i Ranko Krivokapić dobro kormilare sektorima odbrane, bezbjednosti i vanjskih poslova.

Uz to Crna Gora se, zahvaljujući inicijativi premijera, pozicionirala kao regionalni diplomatski igrač, koja je zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zatražila što hitniji Ukrajini status kandidata za članstvo u EU.

Dobri poznavaoci prilika ističu da je jedina mana dosadašnjeg funkconisanja vlasti – preveliki i vidan uticaj ambasadora Kvinte, čak i na nekom dnevnom nivou,  no to je tema za drugi test,

IZAZOVI U EKONOMIJI

Najveći izazov čekaju Crnu Goru u sektoru ekonomije i finansija. Ogromna odgovornost je na ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji mora obezbijediti finansiranje povećanih plata i značajno uvećanih socijalnih davanja u zemlji.

Rast ekonomije od 7,2 odsto u prvom kvartalu i stotinak miliona eura veći prihodi Uprave prihoda i carina daju nadu da ministar finansija, uz dobru sezonu, može održati ravnotežu finansija.

Na ruku socijalno odgovornom ministru ne idu ni prepolovljene akcize od goriva, ali i različita mišljenja sa DPS-om u vezi naplaćivanja akciza najbogatijim ljudima na planeti- jahtašima.

Damjanović, koji je jedini funkcioner u novijoj istoriji protiv čije smjene su protestovali radnici, će na jesen vjerovatno posegnuti za “pravim” rebalansom budžeta i mogućim novim zaduženjem, budući da u državnoj kasi fali 50 miliona eura za socijalna davanja a da ne pominjemo nezaokružen zakonski okvir za projektovane prihode od bivše Vlade.

Pored toga, Vlada bi morala odustati od politike zastrašivanja ruskih državljana putem zamzavanja imovine, jer oni ovdje troše značajan novac i drže značajan dio tržišta nekretnina.

Obuzdavanje galopirajućih cijena i otvaranje novih radnih mjesta mora biti prioritet broj jedan.

Sektor prosvjete se potpuno stabilizovao dolaskom ministra Miomira Vojinovića, a u resoru zdravstva koji vodi Dragoslav Šćekić smanjene su liste čekanja.

SNP RUŠI VLASTI U NIKŠIĆU

Crnu Goru očekuje vrela politička jesen, jer će, prema pouzdanim saznanjima BiznisCG, Socjalistička narodna partija srušiti vlast DF-Demokrate u Nikšiću i Mojkovcu.

Prema istim saznanjima, SNP će zatražiti podršku aktuelnih partnera za formiranje manjinske vlasti u tim gradovima.

Pominje se i odgađanje lokalnih izbora na proljeće, no to bi bilo grubo kršenje Ustava. Na potezu je Ustavni sud.

Predrag ZEČEVIĆ

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …