Kovačević: Ne mogu se preskakati procedure i ignorisati zakoni

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević kazao je u izjavi za Pobjedu da neće dozvoliti preskakanje procedura i ignorisanje zakona kada je u pitanju toplifikacija tog grada. Kovačević je istovremeno odbacio optužbe dijela menadžmenta EPCG predvođen izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom da politički opstruira projekat toplifikacije.

– Sjetili su se teme toplifikacije nekoliko mjeseci pred lokalne izbore. Sve što su uspjeli da urade u tom kratkom roku jeste da izmijene idejno rješenje i promijene trasu toplovoda iz ranijeg projekta, koja nakon tih izmjena potpuno odudara i od PUP-a i od DUP-a. To je njihov autorski pečat i „doprinos“ već ranije pripremljenom projektu za ovaj složeni inžinjerski objekat – rekao je Kovačević za Pobjedu.

NAJAVA
Rovčanin je još 3. aprila najavio da je projekat toplifikacije zaokružen i da je obezbijeđeno čak 9,5 miliona eura najavljujući i da je ,,trasa cjevovoda usaglašena i da će biti uskoro predstavljena javnosti“.

U tu izjavu Rovčanina ne vjeruju ni Kovačević, ali i dio pljevaljske opozicije predvođen SNP-om jer je za 27. april Rovčanin najavio i radove optužujući rukovodstvo opštine za političku opstrukciju projekta.

U trci sa vremenom zbog približavanja izbora, kako navodi Kovačević, mislili su da se mogu preskakati procedure i ignorisati zakoni, vjerovatno po inerciji iz preduzeća kojima rukovode, pa su u tu praksu htjeli da uvuku i predsjednika Opštine.

Prvo sam odbio da potpišem improvizovani ugovor pun elementarnih nesuvislosti, nezakonitih normi i nedostataka. Nijesu se tada zbog toga bunili, a pravo da vam kažem i tada sam očekivao sličnu tiradu optužbi da zaustavljam ovo „istorijsko“ pregnuće Demokrata pošto je njima i po njima sve što rade „istorijsko“. Međutim, očigledno im je neko ko zna više od njih objasnio da sam u pravu. Uostalom, simptomatično je da na tom dokumentu nema potpisa predsjednika Odbora direktora EPCG, što bi bilo logično. Očigledno je i da niko iz Vlade nije htio da stavi potpis na to. I kako su to prevazišli: našli su dva dobrovoljca iz svoje partijske strukture, izvršnog direktora EPCG i direktora Uprave za javne radove, da njih dvojica sami sa sobom potpišu taj papir – navodi Kovačević.

Problem investitora prevazišli su, kako tvrdi Kovačević, tako što su tim „ugovorom“ obavezali državu da – u naredne tri godine u budžetu mora da planira 8,5 miliona eura za realizaciju projekta!

NAVODNI MILIONI

A samo prije par mjeseci su tvrdili da je EPCG već izdvojila sredstva u iznosu od 9,5 miliona eura i da će EPCG biti finansijer projekta. I tako su nekako „dogurali“ do urbanističko-tehničkih uslova (UTU). Onda su tražili da im UTU izda opštinski Sekretarijat za uređenje prostora, što bi bilo protivzakonito jer Zakon i odgovarajuća uredba jasno i precizno definišu nadležnosti za izdavanje UTU za složene inžinjerske objekte, odnosno propisuju da je taj dokument u nadležnosti resornog ministarstva. Opštinski sekretarijat je njihov zahtjev proslijedio resornom ministarstvu i o tome obavijestio EPCG. Odgovor koji je dobijen po tom zahtjevu ni u čemu ne ukazuje da je izdavanje UTU za složene inžinjerske objekte u nadležnosti opštine kako reinterpretacijom tog dopisa žele predstaviti zainteresovani „projektanti“. Ipak, da ne bismo ostavili bilo kakvu dilemu po pitanju nadležnosti: Sekretarijat za urbanizam će predložiti resornom ministarstvu održavanje sastanka kako bi se i ta navodna dilema otklonila i kako bi na sastanku bilo konstatovano i zatim saopšteno ko je nadležan za izdavanje UTU za složene inžinjerske objekte. Time ćemo staviti tačku na manipulaciju ovim pitanjem – precizirao je Kovačević.

On je dodao da bi bio srećan kada bi realizacija ovog projekta zavisila samo od UTU uslova. Ali je nakon medijske najave da navodno EPCG izdvaja 9,5 miliona eura svota za nepun mjesec naglo pala na 2,5 miliona.

Mislim da je sva priča u vezi s ovim od početka jasna i njenim autorima, ali su tražili izlaznu strategiju i procijenili da za laičku javnost može dobro zvučati da za svoj neuspjeh optuže lokalnu samoupravu – zaključio je Kovačević.

Pljevaljski SNP na strani Kovačevića: Rovčaninov izmišljeni projekat toplifikacije
Na stranu Kovačevića stao je i opozicioni lokalni SNP koji je optužio Rovčanina da se unio u izmišljeni projekat toplifikacije.

Rovčanin je postao i član Vaterpolo saveza Crne Gore pa je realno bilo za očekivati da će umjesto izmišljene toplifikacije ponuditi gradu dugo očekivani bazen. Ali ne, on se unio u izmišljeni projekat toplifikacije i sada traži krivce u drugima što se kao ne realizuje. A nije nam saopštio zbog čega je i koliko platio izradu projekta od novca građana Crne Gore. Napominjemo da za pomenuti projekat svaka vlast ima svoj i sve se, uglavnom, svodi na isto. Nije pomenuo da li je pomenuti projekat u skladu sa PUP-om Pljevalja i Crne Gore? Ko je vidio taj plan, ono što su u foto-šopu prikazivali nije zvanični plan? I za kraj imamo prijedlog da Demokrate promijene svoj moto u – interes je njihova nacija – naveo je SNP.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …