Drakić u Monaku: Značaj ekonomske diplomatije za male zemlje

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope, održanoj od 12. do 14. juna u Monaku.
Delegaciju naše države predvodila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a činili su je predstavnici Privredne komore, kao i Nacionalne turističke organizacije, na čelu sa direktoricom dr Anom Tripković Marković.
Skup na temu ekonomskog i turističkog razvoja: agilnost i atraktivnost malih država Evrope, otvorio je predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, a učesnike – parlamentarne, privredne i turističke delegacije Crne Gore, Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, San Marina i zemlje domaćina – pozdravio je princ Albert II od Monaka.
U okviru panela “Značaj ekonomske diplomatije za male zemlje” prezentacije su imali Isabelle Berro-Amadei, ministarka vanjskih poslova i Guillaume Rose, glavni izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka.
Tokom panela, predsjednica Drakić je kazala da je ekonomska diplomatija danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država. Ona se tiče svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju ekonomske konkurentnosti zemlje, a predsjednica je posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC.

U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome – rekla je predsjednica Drakić, dodajući da je, u Crnoj Gori, Privredna komora prepoznata kao nosilac značajnih aktivnosti u sferi ekonomske diplomatije.
Ona je učesnicima Konferencije približila saradnju Komore sa diplomatsko konzularnim predstavništvima, resornim ministarstvima i Agencijom za investicije.
Konferencija je bila prilika da se sa kolegama iz privrednih komora malih zemalja razmijene iskustva i dobre prakse po pitanju adekvatnog reagovanja i zaštite interesa poslovne zajednice u kriznim periodima, poput pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini. Takođe, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje i razmijenjena iskustva u privlačenju visokoplatežnih gostiju, odnosno o daljim pravcima razvoja turizma, koji je glavna privredna grana u skoro svim malim državama Evrope.
U okviru konferencije predsjednica dr Drakić i direktor Sektora za istraživanja i analize Miljan Šestović sastali su se sa više od 20 privrednika iz Monaka. Interesovanje za Crnu Goru su pokazali turoperateri, organizatori zabavnih manifestacija, predstavnici IT sektora, energetike, prevodilačkih i agencija za trgovinu nekretninama, i drugi.
Povodom ovog skupa, održan je promotivni događaj „Staza malih država Evrope”, pa su na jednoj od frekventnijih lokacija u Monaku postavljeni njihovi izložbeni prostori. Tokom obilaska štandova, članovi delegacija su imali priliku da se uvjere u veliko interesovanje za turističke ponude malih zemalja, a posebno Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …