Velika Britanija objavila kontroverzan zakon kojim mijenja dogovor o Brexitu

Sinoć je Vlada Velike Britanije objavila zakon kojim se mijenja Protokol o trgovini sa Sjevernom Irskom u unilateralnom potezu kojeg EU kvalificira kao djelovanje koje šteti uzajamnom povjerenju.

Brexit pregovarač i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, kazao je u izjavi nakon objave zakona da su ponovni pregovori u vezi sa Protokolom o trgovini nerealni.
Kazao je i da bi EU mogla razmotriti ponovno pokretanje pravnih radnji protiv Velike Britanije kako bi zaštitila jedinstveno tržište “od rizika koje predstavlja kršenje odredbi Protokola za poslovanje kompanija, te zdravlja i sigurnosti građana EU”.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson ranije je izjavio kako će nacrt zakona donijeti samo “trivijalne promjene”, odbacujući zabrinutosti evropskih zvaničnika iako bi one mogle rezultirati trgovinskim ratom sa EU.

U intervjuu za LBC radio, Johnson je rekao da je novi zakon pravi put ka budućnosti.
“Ono što mi moramo poštivati i to je krucijalna stvar, jeste balans i simetrija Sporazuma iz Belfasta. Jedna se zajednica trenutno osjeća veoma izoliranom”, kazao je Johnson.

Evropski lideri upozorili su da je nacrt zakona put za uništavanje odnosa između Londona i Brisela.

Protokol koji je već na snazi i oko kojega su strane uspjele postići dogovor, zadržao je Sjevernu Irsku unutar jedinstvenog tržišta EU kako ne bi došlo do granične trgovinske barijere sa Republikom Irskom. To znači da robe koje putuju iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku moraju prvo proći provjere, što de facto stvara granicu u Irskom moru.

Klix

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …