Udarne vijesti

Novi šok: Gorivo poskupljuje 15 do 18 centi

Kako sada stoje stvari na svjetskom tržištu nafte, gotovo sigurno će doći do poskupljenja gotovih proizvoda na tržištu Crne Gore prilikom narednog obračuna koji treba da bude 20. juna, a koji će se primjenjivati dan kasnije, saopštio je savjetnik za analizu i ispitivanja tržišta u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore Draško Striković.

– Tada će biti poznati svi berzanski parametri, kao i parametri kursa eura prema dolaru, koji prema preliminarnim podacima pokazuju značajnije poskupljenje. Cijene bi trebalo da poskupe za benzine od osam do 10 centi po litru, dok za eurodizel i lož ulje cijene bi mogle porasti od 16 do 18, a to će zavisiti od kretanja derivata tokom ove sedmice – kazao je Striković za “Dan”.

On je istakao i da, kako je Vlada iskoristila svoje zakonske mogućnosti za smanjenje akcize za 50 odsto, naredno povećanje ne može biti ublaženo, osim ako ne dođe do izmjene zakona, za šta je potrebna odluka u Skupštini.

Nakon umanjenja akciza cijena goriva u Crnoj Gori niža je od regionalnog prosjeka, prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija. Cijena eurosupera 95 trenutno je 1,65 eura, dok je cijena eurodizela 1,58 eura.

Cijene goriva drastično su porasle od početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija od strane Evropske unije Rusiji.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …