Deblokadom pravosuđa napravićemo korak naprijed ka EU

Crna Gora je u ranijim godinama zakočila na putu evrointegracija zbog nedovoljne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaustavljanja procesa reformi. Ipak, ono što je u urađeno u posljednjem periodu nakon prve demokratske smjene vlasti u istoriji države vraća Crnu Goru na vodeću poziciju evropskih integracija, rekao je premijer Dritan Abazović.

“U tome prednjači naročito ono što je postigla aktuelna vlast za veoma kratak period. Deblokadom pravosuđa u narednom periodu smatramo da ćemo napraviti ogroman korak naprijed na tom putu”, kazao je Abazović za beogradsku “Politiku”.

On je naveo da sve države zapadnog Balkana na putu evropeizacije čeka suočavanje sa korupcijom i kriminalom, kao ključnim boljkama ovog regiona.

“U Ohridu je Evropa vidjela jedan drugačiji Zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti, riješen da zajedničkim snagama prebrodi nastupajuću ekonomsku krizu. To je recept za budućnost i progres. Mislim da je upravo to ključna stvar samita u Ohridu, pronalazak recepta za budućnost”, poručuje Abazović.

On je naglasio da je samit u Ohridu vidio kao priliku za jačanje dobrosusjedskih odnosa, kao nečega čime se zemlje zapadnog Balkana ranije nijesu mogle pohvaliti.

“Mislim da je ovo prvi put da su se lideri Zapadnog Balkana okupili i razgovarali o stvarnim potrebama svojih građana,opasnostima koji prijete zbog najavljene krize i nedostatka osmovnih životnih namirnica i energenata na tržištu, ne bi li zajedničkim snagama preduprijedili sve negativne efekte koje će na Evropu ostaviti invazija Ruske Federacije na Ukrajinu. Mislim da je to recept za bolju budućnost Zapadnog Balkana, manje o prošlosti, više o budućnosti”, ukazao je Abazović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …