VOJINOVIĆ: Sređuje se stanje, razriješili smo nekoliko v.d. direktora škola

Rad direktora kontroliše inspekcija. U toku su kontrole prosvjetne i radne inspekcije, a po zahtjevu Ministarstva koje će postupiti po njihovom zaključku. Na osnovu ranije kontrole već smo razriješili dužnosti nekoliko v.d. direktora i na njihovo mjesto imenovali druge. Postoji procedura koju moramo ispoštovati, kao i inspekcije koje su jedine nadležne da daju mišljenje na nečiji rad i rezultate.

To je kazao u intervjuu za Pobjedu ministar prosvjete Miomir Vojinović, odgovarajući na pitanje na koji način kontroliše nedavno postavljene direktore, odnosno šta je preduzeo ukoliko je došao do saznanja da ima onih koji ne obavljaju posao kako treba.

POBJEDA: Koji su to ključni problemi sa kojim se suočavate otkako ste izabrani da budete ministar prosvjete?

VOJINOVIĆ: Ministarstvo prosvjete se uveliko bavi rješavanjem ključnih problema u ovom resoru. Da bi obrazovni sistem bio funkcionalan, moramo imati zadovoljan kadar. Materijalni status prosvjetnih radnika, kao nosilaca obrazovnog sistema, poboljšaćemo izmjenom zakonskih propisa i Granskog kolektivnog ugovora. Prebukiranost škola, nedostatak prostornih kapaciteta nastalih velikom migracijom porodica u gradove, te kašnjenje u izgradnji predviđenih škola, je veliki problem u ovom trenutku. Ministarstvo svim svojim resursima pokušava da dođe do najboljeg rješenja u interesu djece i neometanog sprovođenja obrazovnog procesa.

POBJEDA: Javnost nije zadovoljna učincima Vaše prethodnice, ministarke Vesne Bratić. Koje sve probleme ste naslijedili od bivše ministarke Bratić?

VOJINOVIĆ: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta bilo je previše obimno, sastavljeno od četiri važna i zahtjevna resora. Mislim da zbog toga nije ni moglo pružiti rezultate kakve su građani očekivali. Usljed složenosti nekadašnjeg MPNKS-a, obrazovanje nije dobilo fokus koji zaslužuje. Upravo zato je došlo do propusta i nagomilanih problema.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …