Nulta stopa tolerancije na korupciju

Protiv korupcije se treba boriti sistemski, stvaranjem ozbiljnog zakonodavnog i institucionalnog okvira

Nulta stopa tolerancije na korupciju i odlučna borba protiv ove pojave, koja je decenijama unazad ušla u sve pore institucija i društva, zadatak je kojim će se ozbiljno baviti Vlada Crne Gore u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa kolegom Zoranom Miljanjićem, ministrom bez portfelja, u čijoj je nadležnosti praćenje sprovođenja politike u oblasti borbe protiv korupcije.

Ministar Miljanić je istakao da planirano donošenje nacionalne strategijje za borbu protiv korupcije, u čijoj izradi će učestvovati predstavinici svih institucija, privrede i dio nevladinih organizacija koje su se svojim radom dokazale u ovoj oblasti. Pored toga, prema njegovim riječima, u narednom periodu planirano je formiranje nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koji će, činiti predstavnici šireg opsega institucija iz oblasti u kojima postoji sumnja na korupciju, jer, prema njegovim riječima, korupcija se može iskorijeniti samo učešćem svih činilaca društva.

S obzirom da je u proteklom periodu zdravstveni sistem vrlo često bio predmet sumnje na korupciju na različitim nivoima, ministar Šćekić je naglasio da je potrebno ozbiljno pristupiti preispitivanju svih segmenata koji se prepoznaju kao mogući momenti koruptivnog ponašanja. On je dao punu podršku donošenju strateških dokumenata i formiranju nacionalnog savjeta, jer se, kako je naglasio, problemu korupcije i organizovanog kriminala, kako u ostalim segmentima društva, tako i u zdravstvenom sistemu, mora pristupiti na najodgovorniji način.

„Ozbiljno i konkretno se moramo baviti ovim problemom, svi u okviru zdravstvenog sistema, ali i ostali nadležni organi, jer moramo pokazati ozbiljnost, kako zbog nas samih, tako i zbog ostvarivanja našeg puta pristupanju Evropskoj uniji“, istakao je ministar Šćekić.

Ministri su se saglasili da je neophodno preispitati zakonska rešenja i izmijeniti zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast korupcije i koja je možda omogućila da se u pojedinim oblastima korupcija praktično ozvaniči, što je nedopustivo i ne smije se više tolerisati. Oni su zaključili da se protiv korupcije treba boriti sistemski i da se stvaranjem ozbiljnog zakonodavnog i instituciolnalnog okvira, uz aktivno učešće svih relevantnih sudionika, može doći do rezultata, a to je svakako društvo bez korupcije.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …