Udarne vijesti

Metar drva do 70 eura, na jesen će biti i skuplja

Metar cijepanih drva za ogrjev već je dostigao cijenu od 70 eura, a do početka grejne sezone za očekivati je da budu i znatno skuplja.

Nekoliko prodavaca u Podgorici kaže da poskupljenje nije posljedica skoka cijena goriva, već činjenice što je, kako tvrde, potražnja velika, a crnogorske šume “istrošene”.

Pojedini građani već su kupili drva, strahujući da će u septembru ili oktobru njihova cijena biti još veća.

”Kupio sam već sada osam metara drva, platio sam ih po 65 eura, cijepana. To sam uradio, jer sam se raspitivao koliko koštaju, pa su mi svi rekli da su poskupila i da će još, pa sam odlučio da ih trgujem”, kazao je Radovan Marković.

Prodavci drva na Zabjelu, na mini-obilaznici, kazali su “Vijestima” da trenutno nemaju drva za ogrjev, da su ih rasprodali.

”Prodao sam iscijepana bukova drva za 70 eura. Tolika je cijena, jer je doći do drveta i naći radnu snagu teško. Trenutno drva nema, biće za dvije sedmice”, kaže jedan od njih.

Drugi prodavac priča da metar cijepanih bukovih i cerovih drva kod njega košta isto po 65 eura.

”Da pođete na sjever vidjeli biste da je šuma potrošena. Vidite na Veruši, po pogledu bi rekli da ima šume, ali kada se uđe unutra, onda se vidi da je kvalitetno drvo posječeno”.

On ističe da će metar koštati i 80 eura, kada bude povećana potražnja.

Za metar bukovih iscijepanih prethodnih godina je trebalo izdvojiti do 50 eura.

Metar drva u Podgorici se u septembru 2016. mogao kupiti za 45 eura, a u junu i julu je koštao 37 ili 38 eura.

Početkom ljeta te godine za metar bukovih drva trebalo je izdvojiti od 33 do 35 eura, a za cerova 37.

Nestašicu drva u Crnoj Gori prethodnih godina je izazvala i odluka Albanije da uvede moratorijum na sječu, pa su u toj susjednoj državi za metar plaćali od 50 do 90 eura.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …