Krivična prijava protiv Petrola i Medenice

Podgorička kompanija “Temple’s glory 2.9” podnijela je preko punomoćnika krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv “Petrola” Ljubljana, predsjednice Uprave te kompanije Nade Drobne Popović, ovlašćenog lica u prethodnoj upravi kompanije Tomaža Berločnika, nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, sudije Vrhovnog suda Branimira Femića, drugih NN lica iz Petrola, kao i protiv NN lica – visokih funkcionera Vlade Crne Gore koja je bila u mandatu do avgusta 2020. godine.

Krivičnom prijavom, prema informacijama “Vijesti”, njima je stavljeno na teret izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i najteži oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Kao što su “Vijesti” ranije pisale, u kompaniji “Temple’s glory 2.9” sumnjaju da je visoki funkcioner Vlade 2019. godine, na zahtjev iz “Petrola”, preko Medenice uticao da Vrhovni sud donese presudu u korist slovenačke kompanije, a na njihovu štetu.

U ovom sudskom postupku “Temple’s glory 2.9” je tužio “Petrol” i tražio obeštećenje od devet miliona eura. Nakon šest godina suđenja Apelacioni sud je dijelimično prihvatio tužbu i pravosnažno dosudio obeštećenje od 2,9 miliona eura. Međutim, obje kompanije su zatražile reviziju Vrhovnom sudu, a sudija Femić je za samo nekoliko dana, 4. februara 2020, presudio da “Temple’s glory 2.9” vrati “Petrolu” 2,9 miliona uvećano za kamate i sudske troškove, i od tada traje blokada računa i poslovanja podgoričke firme.

Iz “Petrola” su početkom maja ove godine “Vijestima” kazali da pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda tužilac “Temple’s glory 2.9” iz Podgorice, nije imao pravo na iznos od 2.449.000 eura za razliku u kupoprodajnoj cijeni nepokretnosti, koliko mu je ranije dosudio Viši sud.

”Pošto ‘Petrol’ nije dobio povraćaj, pokrenuli smo izvršni postupak i podnijeli krivičnu prijavu. Kompanija je osnovana kao javno akcionarsko društvo koje prati stroge smjernice korporativnog upravljanja i poštuje zakone na svim tržištima na kojima poslujemo. U slučaju potencijalne štete za našu kompaniju sprovodimo dostupne pravne procedure za zaštitu poslovnih interesa kompanije. Sve što očekujemo je fer postupak u skladu sa vladavinom prava”, kazali su tada iz “Petrola”.

Prema navodima krivične prijave Vrhovni sud je donio presudu pod nezakonitim uticajem koji je izvršen iz samog vrha tadašnje izvršne vlasti. To sumnjaju na osnovu iskaza predstavnika “Petrola”, koji je u posjedu podgoričke firme “Temple’s glory 2.9”.

Kazna zatvora od četiri godine
Iz ove kompanije su ranije “Vijestima” kazali da imaju dokaze koji ukazuju na osnovanu sumnju da su prijavljeni postali pripadnici kriminalne organizacije, koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, a sve radi sticanja nezakonite dobiti.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

DNP I NSD: Zogović i Aleksić potpredsjednici, ministri Kordić, Vukićević i Radunović

Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija odredili su svoje kandidate za ministre u Vladi, …