JOKOVIĆ: Kupićemo od Srbije osnovne životne namirnice

Crna Gora je uvozno zavisna kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima i tražiće od Vlade Srbije da se u narednih šest mjeseci obezbijedi nabavka osnovnih namirnica kako bi izbjegli eventualne nestašice na tržištu, saopštio je Radiju Crne Gore potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Uvozimo robe iz Srbije skoro pola milijarde eura i znam da u toj susjednoj zemlji postoji volja da se Crnoj Gori rezervišu osnovni prehrambeni proizvodi u narednih šest mjeseci”, kazao je Joković.

To će biti i jedna od tema razgovora premijera Dritana Abazovića sa predsjednikom Srbije priliko predstojeće posjede sve u cilju zaštite domaćeg stanovništva. U Vladi razmatraju i mogućnost ponovnog formiranja robnih rezervi, kaže Joković.

“Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu kako bi naša država imala rezerve osnovnih namirnica za barem tri mjeseca”, kaže Joković.

Kriza na tržištu poljoprivrednih proizvoda i energenata može potrajati i domaći poljoprivrednici moraju više proizvoditi uz veću podršku države.

“Naredne godine treba izdvojiti što je više novca za poljoprivredu kako bi subvencije bile značajno veće, a da poljoprivrednici proizvedu još više
hrane jer bilansi pokazuju da imamo dovoljno samo domaće lubenice i u jednom momentu mladog krompira”, rekao je Joković.

Turistička sezona kreće i po svim najavama, kaže potpredsjednik Joković, biće uspješna, a to je šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …