Udarne vijesti

Vučić nakon susreta sa Scholzom: Tražio je da se priključimo sankcijama Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je njemački kancelar Olaf Scholz tokom današnjeg susreta u Beogradu tražio da se Srbija priključi sankcijama Evropske unije Rusiji.

Govorili smo o situaciji u Evropi i svijetu. Kancelar Scholz je jasno i decidno potražio da se priključimo sankcijama, odnosno da podržimo restriktivne mjere EU protiv Rusije. Govorio sam o našoj poziciji, našoj specifičnoj situaciji i tradicionalnim odnosima s Rusijom”, rekao je Vučić.

Tema razgovora čelnika dvaju zemalja bili su i odnosi između Srbije i Kosova.

“Govorili smo o temama oko kojih nemamo saglasnost, a to je Kosovo. Kazao sam mu ono što je sve neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumio njegovu poruku da pravimo puno malih koraka da bismo jednog dana napravili veći uspjeh. Dat ćemo sve od sebe da u okviru dijaloga napravimo napredak u odnosima s Prištinom”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Scholz je donio novu nadu Zapadnom Balkanu – želi da postoji stvarna perspektiva članstva u EU, a ne da se kupuje vrijeme i daje lažna nada.

Podsjećamo, kancelar Njemačke je ranije danas posjetio Kosovo, a posjetit će i Sjevernu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …