Udruženje sudskih vještaka CG očekuje transformacija u obavezno strukovno tijelo

Podgorica (Mediabiro) – Udruženje sudskih vještaka Crne Gore očekuje reorganizacija i transformacija u obavezno strukovno tijelo poput komore, u kojem će svi vještaci biti obavezni da pronađu svoje mjesto po pitanju statusa, kao i da budu na nivou edukacije kakvu će zahtijevati Komora, odnosno Ministarstvo pravde, kazao je predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore doc. dr Nebojša Kavarić.
„I da kroz tu organizciju vještaka budu zaštićeni njihovi osnovni postulati prava i statusa, i sa druge strane, da takva organizacija bude garancija kvaliteta, etičnosti i profesionalnosti svakog vještaka“, naveo je Kavarić.
On je ocijenio da vještačenje sve više dobija na značaju, kao i da pravilnih, stučnih, kompetentnih sudskih odluka nema bez vještačenja.
Sama svrha rada sudskih vještaka je u tome da daju stručno znanje i pomoć sudstvu i tužilaštvu u raznim oblastima, kazao je potpredsjednik Udruženja, Marko Lakić.
„Sudski vještaci su nosioci pravosudnih funkcija uz notare, advokate, izvršitelje i sudske tumače. To su četiri grane koje pomažu sudu da na adekvatan način sprovede postupke“, istakao je Lakić.
Nadoknade sudskim vještacima kreću se od 50 eura, pa do nekoliko desetina hiljada eura.
„Ono što je propisano zakonom je da sudski vještak za jedan sat svog rada dobija nadoknadu od 11 eura, a kasnije slijedi uvećanje za složene predmete, rad po nepovoljnim vremenskim uslovima itd. U situacijama kada nemamo vještaka za određene oblasti u Crnoj Gori, onda državni organi izdvajaju znatno više novca za vještake – ekperte iz druge zemlje“, naveo je Lakić.
Udruženje sudskih vještaka Crne Gore formirano je 2000. godine, i danas broji blizu 400 članova, od oko 800 vještaka koliko ih je ukupno u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …