Riješiće na održiv način finansiranje opština

Vlada Crne Gore želi da iskaže poseban senzibilitet prema sjeveru Crne Gore i pomogne opštinama u tom dijelu države, u skladu sa ukupnim mogućnostima i raspoloživim kapacitetima, kako bi se lakše suočili sa posljedicama ekonomski izazovnog trenutka kojem svjedočimo”, kazao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović na sastanku sa predsjednicima opština sa sjevera.

Premijer je istakao da se, u situaciji kada su ekonomske i finansijske prilike prilično nepovoljne, treba suzdržati megalomanskih planova i davanja krupnih obećanja.

Volio bih da budu i velike stvari i projekti, ali čak iako ne možemo takve da realizujemo moramo učiniti sve da dalji razvoj sjevera države ne ostane na obećanjima. Zato bih volio da budemo konkretni i definišemo projekte koji mogu da se realizuju u razumnom roku, bilo da se radi o infrastrukturi, turističkim objektima ili nečemu drugom. U tom smislu vjerujem da će se za svaku opštinu opredijeliti dio sredstava jer je to naša obaveza, i profesionalna i moralna, i nijesam naišao ni na koga u Vladi ko ne dijeli takav stav, zaključio je predsjednik Vlade.

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović je istakla da je sastanak sa premijerom i članovima Vlade prilika da se iznađe način za realizaciju onih kapitalnih projekata sa kojima se u prethodnom periodu zaostajalo, te posebno istakla značaj najavljene finansijske podrške Ministarstva finansija odnosno Vlade Crne Gore za rješavanje poteškoća sa kojima se suočavaju lokalne samouprave.

U realizaciji ovih projekata je izuzetno važna saradnja države i lokalnih samouprava i ono što smo danas imali prilike da vidimo jeste jedan konstruktivni odnos i otvoren pristup, prije svega premijera, a onda i ostalih ministara sa kojima smo dogovorili da i u narednom periodu održavamo ovakve sastanke, kazala je ona.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje je ocijenio da je zajednička problematika sjevernih opština zastoj u realizaciji kapitalnih projekata u posljednje dvije godine, te kazao da se moraju nastaviti oni projekti koji će što prije indukovati zaposlenost i dovesti inostrane turiste, odnosno što prije biti operativni. On je posebno istakao značaj obećanja ministra finansija da se kroz jedan sistemski zakon do kraja godine konačno na održiv način riješi finansiranje lokalnih samouprava.

Sastanku su, sa strane Vlade, prisustvovali i: potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Vladimir Joković, ministarka ekologije i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Lokalne uprave sa sjevera su predstavljali predsjednici opština: Andrijevice – Vesko Raketić (potpredsjednik), Berana – Tihomir Bogavac, Gusinja – Anela Čekić, Kolašina – Marta Šćepanović, Mojkovca – Vesko Delić, Petnjice – Samir Agović, Plava – Nihad Čanović, Plužina – Mijuško Bajagić, Pljevalja – Rajko Kovačević, Rožaja – Rahman Husović, Šavnika – Jugoslav Jakić, Žabljaka – Veselin Vukićević i Bijelog Polja – Petar Smolović.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …