Udarne vijesti

KONAČNO: Od sjutra vlasnici jahti plaćaju akcizu na gorivo

subote vlasnici privatnih brodova koji uplovljavaju u Crnu Goru neće više imati pravo na jeftinije gorivo, jer stupaju na snagu izmjene pravilnika Ministarstva finansija (MF) o posebnim mjerama carinskog nadzora i carinskom postupku za robe koje se koriste za snabdijevanje prevoznih sredstava u međunarodnom saobraćaju.

Da jahte za rekreaciju više neće imati pravo da budu oslobođene akcize na gorivo po koje su dolazile u crnogorske luke, prošle nedjelje je najavio ministar finansija Aleksandar Damjanović navodeći da za tim nema nikakve potrebe.

To će predstavljati solidarnost onih koji imaju sa građanima koji imaju znatno manje – kazao je tada Damjanović.

Međutim, iz Udruženja pomorskih agenata Crne Gore (UPACG) ukazuju da bi to moglo imati izrazito negativan uticaj na nautički turizam i pomorsku privredu. Tajming za ovakvu odluku ocjenjuju nepogodnim, s obzirom na to da je ljetnja sezona već počela te da su mnogi planovi putovanja unaprijed dogovoreni.

Dopis
U dopisu koji su uputili Damjanoviću, premijeru Dritanu Abazoviću te ministrima ekonomije i kapitalnih investiticija Goranu Đuroviću i Ervinu Ibrahimoviću traže da se takva odluka preispita upozoravajući da onemogućavanjem snabdijevanja bescarinskim gorivom Crna Gora gubi jednu od glavnih konkurentskih prednosti na tržištu Mediterana.

Iz UPACG ukazuju da se na ovaj način Crna Gora izuzima sa liste atraktivnih destinacija, što dovodi do velikih ekonomskih gubitaka za činioce nautičkog turizma, pomorske privrede i brojnih povezanih djelatnosti, kao i do gubitka radnih mjesta, a osim toga ima i negativan uticaj na oporavak ekonomije nakon dvogodišnje pandemije. Dosadašnja olakšica koja je najviše privlačila strana plovila za dolazak u Crnu Goru je upravo mogućnost snabdijevanja bescarinskim gorivom. S obzirom na to da u odnosu na susjedne države raspolažemo malom

obalom, jahte će jednostavno izuzeti Crnu Goru kao destinaciju na svom putovanju – smatraju u UPACG.

Iz UPACG ukazuju da se na ovaj način Crna Gora izuzima sa liste atraktivnih destinacija, što dovodi do velikih ekonomskih gubitaka za činioce nautičkog turizma, pomorske privrede i brojnih povezanih djelatnosti, kao i do gubitka radnih mjesta, a osim toga ima i negativan uticaj na oporavak ekonomije nakon dvogodišnje pandemije.

Dosadašnja olakšica koja je najviše privlačila strana plovila za dolazak u Crnu Goru je upravo mogućnost snabdijevanja bescarinskim gorivom. S obzirom na to da u odnosu na susjedne države raspolažemo malom obalom, jahte će jednostavno izuzeti Crnu Goru kao destinaciju na svom putovanju – smatraju u UPACG.

Navode da je i država imala ekonomske koristi od dolazaka jahti, te da su marine, te inostrane jahting i pomorske agencije uključile u svoje poslovanje tržište Crne Gore. Ukazuju i da je pandemija zadala jak udarac nautičkom turizmu i velikom broju privrednika iz ove oblasti zbog restrikcija u putovanjima, uslova ulaska i boravka stranaca u Crnoj Gori.

Velika nesigurnost i trenutna situacija u svijetu dodatno otežavaju pokušaje nadoknade izgubljenog. Smatramo da bi uvođenjem novih ograničenja, ovog puta onemogućavanjem snabdijevanja bescarinskim gorivom, bilo kakvi dodatni napori u prevazilaženju situacije bili neuspješni, jer gubimo jednu od glavnih konkurentskih prednosti – poručuju iz UPACG u dopisu premijeru i ministrima.

Odluka neminovna
Upitani da li je ova odluka bila ishitrena, imajući u vidu da smo na pragu glavne turističke sezone, iz MF odgovaraju da o tome nema govora.

Odluka je donijeta i biće realizovana. Nema govora o ishitrenosti, već se radi o odluci koja je bila neminovna, a koja je prethodno pažljivo razmotrena – rečeno je Pobjedi iz MF.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …