Viele Euro Geldscheine

PROMJENA: U EU postignut dogovor o minimalnoj plati, evo šta bi to trebalo značiti radnicima

Evropski parlament i članice Evropske unije jučer, 7. juna, postigle su dogovor o minimalnoj plati, čime su stvoreni uslovi za donošenje zakonodavstva kojim će se ovo pitanje tretirati na prostoru cijele Unije.

Dogovor neće značiti da će svi stanovnici EU jednako zarađivati – da će radnik u Španiji isto zarađivati kao radnik u Švedskoj. Dogovor obavezuje zemlje da radnicima moraju osigurati pristojne uslove rada i života.

Evropski komesar za tržište rada Nicholas Schmit izjavio je za Euronews da je dogovor ključan za borbu protiv siromaštva.

“Ovo je sporazum kojim se sve mijenja. Mislim da će ta promjena donijeti ono suštinsko, a to je borba protiv siromaštva, ali i jačanje ideje o socijalnoj tržišnoj ekonomiji”, ocijenio je Schmit.

Shodno ovom sporazumu, države će morati odrediti minimalnu platu na osnovu iznosa potrošačke korpe i prosječne plate.

Međutim, europarlamentarac njemačke stranke Slobodni demokrati (FDP), koja orijentirana ka poslodavcima, Dennis Radtke smatra da će se ovim stvoriti problemi poslodavcima. Osim toga, Danska i Švedska su protiv toga da se EU miješa u ovo pitanje. U bojazni su da će se ugroziti sistem kolektivnog pregovaranja sa sindikatima.

Ako Parlament EU u konačnici prihvati sporazum, njegova primjena će početi u sljedeće dvije godine, prenosi Euronews.

Provjerite slična mjesta

Pribilović: Trenutno u Budvi boravi blizu 22.000 turista

Budva je ove godine imala veoma dobru predsezonu i početak ljetnje turističke sezone, saopšteno je …