Peskov: Plaćanje gasa u rubljama odlično funkcioniše

Zemljama koje su odbile da plate gas prema novom aranžmanu Moskve zasnovanom na plaćanju u rubljama već je prekinuto snabdijevanje, ali nisu planirana nova isključenja, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Neke zemlje su već isključene. Ne planiraju se nova isključenja. One zemlje koje dobijaju gas već funkcionišu po novom sistemu, opisanom u odgovarajućem ukazu predsjednika Rusije. Ovaj sistem odlično funkcioniše”, naveo je Peskov, prenosi TASS.

Poslije uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je od 1. aprila ove godine uveo novu proceduru plaćanja ruskog gasa.

Od tog datuma, zemlje koje žele da kupe ruski gas moraju da poštuju novu šemu plaćanja, koja uključuje otvaranje dva računa, jednog za uplatu u devizama i drugog za konvertovanje tih sredstava u rublje.

Rusija će nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cijenama utvrđenim ranijim ugovorima, navodi TASS.

Zbog odbijanja da plaćaju gas u rubljama, Gasprom je dosad ukinuo isporuke Bugarskoj, Poljskoj i Finskoj, kao i danskom Orstedu i Šel enerdži za dopremanje gasa Njemačkoj i danskoj kompaniji GasTerra, navodi Rojters.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …