Abazović za CNN: Proruske snage u Crnoj Gori nisu jake kao prije

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da Vlada na sve načine pokušava da pomogne Ukrajini u ratu sa Rusijom, te da je rješenje u dijalogu između dvije strane. U razgovoru za CNN, Abazović je rekao da je iskustvo Crne Gore pokazalo da proruske snage u našoj zemlji nisu jake kao u prethodnom periodu.

Prošlo je 40 dana od kada ste premijer. Da li biste mogli zamisliti da ćete biti premijer u sred rata u Evropi, upitan je Abazović.

Nažalost, tako je kako je. Život ide dalje, pokušavamo da doprinesemo miru i imamo jasnu poziciju kad je u pitanju spoljna politika – osuđujemo rusku agresiju, a naša Vlada je uradila puno za ukrajinski narod. U Crnoj Gori imamo više od 10.000 izbjeglica i svi se osjećaju dobro, bez problema borave u našoj zemlji. Nadamo se da situacija neće dugo biti ovakva i da će ruska politika dovesti do kraja rata. Ovo što se sada dešava je sramota za čovječanstvo, da imamo ovu vrstu agresije – kazao je Abazović.

Podsjetio je i da je danas imao razgovor sa predsjednikom Volodomirom Zelenskim, i kazao da je Vlada obezbijedila novu vrstu pomoći u skladu sa kapacitetima zemlje.

  • Ali znate nikad nije dovoljno pomoći. Prilično smo mala zemlja, nemamo toliko kapaciteta, ali ono što možemo i što smo uradili je da uvedemo sankcije Rusiji i da u skladu sa kapacitetima pomognemo Ukrajini. Nisam toliko zadovoljan koliko su neke druge zemlje pomogle i nadam se da će druge uraditi više. Pozivam sve da pomognu ali na kraju dana, jedini način je da se sjedne za sto i kroz dijalog nađe rješenje za mir. To će biti jedina opcija, a bilo koja upotreba oružja i agresije komplikuje stvari – dodao je Abazović.

Crnogorski premijer kaže da rat u Ukrajini nije borba između Ukrajine i Rusije, već da se radi o sukobu vrijednosti.

-To je sukob vrijednosti, to je borba za slobodu i mogućnost ljudi da izaberu njihov stil života. Mi na Balkanu to razumijemo jer smo ovdje imali dosta ruskog negativnog uticaja i dosta rata. Naša solidarnost sa Ukrajinom je velika jer mi zaista osjećamo kako se oni osjećaju u ovom trenutku. Ali kao i u svakoj situaciji, neko treba da sjedne za sto i nađe rješenje. Ne želimo da vjerujemo da će se u ovom ratu ići do kraja jer neće biti pobjednika u tom slučaju – istakao je Abazović, dodajući da Crna Gora neće davati preporuke kako će neko voditi svoju politiku.

Upitan kako je Crna Gora uspjela da prevaziđe negativno iskustvo sa Rusijom i pokušaj državnog udara, Abazović je kazao da su uspjeli “pametnom spoljnom politikom u prethodnom periodu”.

I dalje imamo proruske snage, ali nisu jake kao nekad. Treba da postoji komukacija sa ljudima i treba vidjeti šta su potrebe ljudi. Ako neko želi bolji životni standard, koristeći politiku iz 18. i 19. vijeka za postizanje ciljeva, to nije realno. Crna Gora je dobar primjer kako možete da stignete do nezavisnoti, budete dio NATO i duboko u EU procesu i da zadržite stabilnost u društvu. To je ono što mi pokušavamo da promovišemo – zaključio je Abazović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

BIZNISCG: Stalni sezonski radnici će raditi nedjeljom

Crna Gora, suočena sa izraženim problemom nedostatka radne snage tokom ljetnje turističke sezone, razmatra nova …