Ministar Damjanović najavio veću podršku razvojnom dijelu budžeta

Nastavkom realizacije projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori“ uz podršku Slovačke, koji sprovodi UNDP i Ministarstvo finansija, stremiće se oporavku i osnaživanju društva, uz težnju otvorenijoj državnoj upravi. To je ocijenjeno na današnjem sastanku ministra finansija, mr Aleksandra Damjanovića sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Danielom Gašparikovom.

Gašparikova je ocijenila da je ovaj projekat jedan od ključnih u oblasti reforme javne uprave, napominjući da je otvoreno i odgovorno upravljanje javnim finansijama u fokusu rada UNDP-a.
Ministar Damjanović je istakao važnost racionalnijeg i odgovornijeg vođenja finansijskih politika, ističući da je upravo to jedan od opredjeljujućih principa kojima će se voditi institucija kojom rukovodi.

On je ukazao i na značaj odgovornijeg planiranja i izvršenja razvojnog dijela budžeta, čemu će u narednom periodu biti posvećena dodatna pažnja.

Gašparikova je pohvalila namjeru Vlade Crne Gore da se više usmjeri ka zelenoj ekonomiji i razmatranje emitovanja zelenih obveznica, cijeneći da je to oblast za koju Crna Gora ima veliki potencijal, i u čemu će imati podršku UNDP-a.

Damjanović je istakao da je težnja Vlade da se ti potencijali bolje koriste, slijedeći zelenu agendu Evropske unije i Agendu 2030, kao i da se, u krajnjem, postigne jedan stepen energetske samodovoljnosti, odnosno nezavisnosti.

U kontekstu boljeg upravljanja zelenom energijom, ministar je prenio i zainteresovanost investitora koja postoji u dijelu prozivodnje energije iz solarnih izvora i prerade otpada, za šta je potrebno dodatno aktivirati i osnažiti međuresorsku institucionalnu saradnju.

Među oblastima koje su primarne za korekcije u dijelu efikasnijeg generisanja prihoda prepoznata je oblast igara na sreću, za koju je ministar Damjanović kazao da se dodatno analizira i nadograđuje. Kroz normativni institucionalni okvir, neophodnim izmjenama postojećeg nacrta zakona iz ove oblasti, doprinijeće se većoj usklađenosti i u dijelu sve prisutnijeg online i internet klađenja.

Na sastanku je ukazano da će prioritet u predstojećim projekatima imati socijalna zaštita i reforma u toj oblasti.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …