Daka bi da kupi Željezaru i da proizvodi građevinsko gvožđe

Gosti “Reflektora” bili su Renata Milutinović – direktorica Direktorata za industrijski razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Miodrag Davidović – privrednik, Ljubiša Đurković – zaposleni i član Pregovaračkog tima i Goran Đukanović – konsultant za metalsku industriju i energetiku

Đukanović je istakao da nijedan ozbiljan investitor iz inostranstva neće doći ako mu država neće garantovati dugoročni ugovor za povoljnu isporuku električne energije.

“Željezari treba investicija minimum od 30, 40, možda i 50 miliona, u startu, da bi mogla normalno da posluje i bude konkurentna. Za budućnost i neku svijetlu perspektivu su potrebne daleko veće investicije i dobra strategija, a ne da se radi neodgovorno kao dosad”, istakao je on.

Milutinović je rekla da Crnoj Gori treba Željezara i svaki veliki sistem koji je generator zapošljavanja i nosilac razvoja.

Na pitanje da li će do petka obezbijediti da Davidović i aktuelni vlasnik Željezare održe sastanak, kazala je da će Vlada biti na raspolaganju za “sve što je do strane države”.

“Ali to će biti razgovor između dvije privatne kompanije koje, vjerovatno, neće tražiti nikakvu vrstu sugestija i učešće Vlade u toj vrsti razgovora”, zaključila je Milutinović.

Pomoć države kompaniji koja posluje u djelatnosti proizvodnje čelika moguća je pod izuzetno kontrolisanim uslovima, istakla je Milutinović.

Đurković je poručio da radnike zanima samo da Vlada pomogne da uđu u kooperaciju sa Tosjali holdingom, i da ta kompanija postigne dogovor sa potencijalnim investitorom.

Đukanović je kazao da bi cijena za kupovinu Željezare trebalo da bude niža od one prije deset godina, zato što trenutno nema proizvodnje.

Davidović je rekao da ima plan za 700 zaposlenih.

“Osposobićemo da radi elektrolučna peć, liniju da radi kovačnica. To je u početku dovoljno da postojeći broj radnika ne smanjujemo, da plate povećamo”, naveo je on.

Kad se to završi, kako je kazao, mora se vratiti ono što je uništeno. “Moramo da proizvodimo gvožđe koje služi za građevinske poslove”, rekao je Davidović.

Na pitanje koliko je spreman da uloži, rekao je da je to iznos “onoliko koliko košta valjaonica” za kontinuirano livenje. “Dobra valjaonica koja može da zadovolji kapacitete košta između 15 i 18 miliona”, dodao je.

“Logično bi bilo da cijena tog kapaciteta ne bude značajno veća od onoga što sam ja pustio njih, na molbu premijera, ministara i ostalih da preuzmu kompaniju”, naveo je Davidović.

Prodao sam prije par dana moju fabriku i doveo ljude iz svijeta, najveću svjetsku kompaniju koja će u Nikšiću da proizvodi najbolja pića u svijetu. I zaposliće 200 ljudi u prvom turnusu”.

Đurković je rekao da dosadašnje privatizacije imaju “jednu zajedničku grešku”

“Nije odrađen kvalitetan tehnički due diligence. Nemamo komisiju koja je pratila realizaciju planiranih investicija, niko se nije bavio analizom tehničko-tehnoloških procesa u kompaniji, analizom ostvarenog obima proizvodnje, proizvodnih troškova…”

Milutinović smatra da je rješenje da Davidović kao potencijalni kupac započne razgovore sa aktuelnim vlasnikom Željezare oko preuzimanja kompanije, kazavši da će za to imati podršku Vlade u dijelu njenih ingerencija.

Đukanović je odgovorio da je obaveza Vlade da rješava problem. “Ako uspijete da ga riješite, eventualno otkupite, i onda ponudite investitoru po najboljim uslovima.”

“Moramo poštovati ingerencije jedni drugih i poštovati zakon, država ne može ući i kupiti fabriku”, istakla je Milutinović.

Milutinović je ponovila da postoji ugovor o kupoprodaji, koji ne može da se raskine.

Dodala je da postoji investicioni ugovor, koji nije ispoštovan. “Taj ugovor nema klauzulu zaštite države”, istakla je.

Rekla je da su iz menadžmenta u Turskoj ministru Đuroviću rekli da fabriku “ne nude po nekoj velikoj cijeni u odnosu na to koliko su je kupili, a dijelom uložili u prethodnom periodu.”

Prema informacijama ministarstva, uloženo je 12 miliona eura u periodu od 10 godina od preuzimanja fabrike, navela je Milutinović.

“Kupili su jednu peć, to je jedino uloženo”, dodao je Davidović

Milutinović je rekla da to što se ne ispunjavaju obaveze koje je investitor preuzeo jeste bio alarm.

“Ali, moramo biti svjesne činjenice da je prodata imovina privatnom vlasniku. On ima ugovor o kupoprodaji imovine, koji ne može biti raskinut”, navela je ona.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …