Zbog neočekivanog razloga, trgovci iz straha naručuju ogromne količine pirinča

Neočekivana indijska zabrana izvoza pšenice pokrenula je talas kupovine pirinča i neuobičajene narudžbe na isporuku u idućim mjesecima jer se strahuje da bi New Delhi mogao ograničiti i isporuke te žitarice, izjavila su četiri izvoznika.

U posljednja dvije sedmice trgovci su potpisali ugovore o izvozu milion tona riže u razdoblju od do jula i ubrzanim tempom pribavljaju akreditive (LC) kako bi osigurali isporuku čak i ako Indija ograniči izvoz, rekli su izvori.

Val kupovina nadovezao se na isporuku otprilike 9,6 miliona tona riže iz Indije u ovoj godini, na razini rekordne 2021., i mogao bi smanjiti dostupnost riže drugim kupcima tokom idućih mjeseci.

„Međunarodni trgovci rezervirali su isporuke za sljedeća tri do četiri mjeseca i svi su otvorili akreditive kako bi osigurali kontinuitet poslovanja”, rekao je izvršni direktor najvećeg indijskog izvoznika riže Satyam Balajee Himanshu Agarwal.

Trgovci obično potpisuju ugovore za isporuku u tekućem i sljedećem mjesecu.

Agresivna kupovina u Indiji mogla bi istodobno smanjiti potražnju za rižom iz Vijetnama i Tajlanda, drugog odnosno trećeg po veličini svjetskog izvoznika, koji se teško nose konkurencijom po pitanju cijena.

Povoljna cijena

Indija je u junu zabranila izvoz pšenice, zatekavši tržišta budući da je samo nekoliko dana ranije priopćila da u ovoj godini planira isporučiti rekordne količine te žitarice.

Zabrana je potaknula nagađanja da bi vlada mogla ograničiti i izvoz riže, iako su vladini dužnosnici otklonili tu mogućnost, naglasivši da Indija ima dovoljno zaliha riže i da su cijene na domaćem tržištu niže od onih koje određuje država.

Indija čini više od 40 posto svjetske trgovine rižom, napominje Reuters.

Kupci u inozemstvu traže indijsku rižu jer je daleko jeftinija od one koju traži konkurencija, rekao je predsjednik udruženja All India Rice Exporters B.V. Krishna Rao.

Indijska lomljena riža nudi se po cijeni od 330 i 340 dolara, u usporedbi sa 455 do 460 dolara po toni u Tajlandu i 420 do 425 dolara u Vijetnamu, rekli su trgovci.

“Indijska riža više je nego 30 posto jeftinija od one ostalih izvoznika. Siromašni kupci u Aziji i Africi bili bi prisiljeni plaćati vrlo visoke cijene ako Indija ograniči izvoz. Zato je krenula navala na indijsku rižu”, rekao je trgovac.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

Kovač: Formiranje političkog pokreta u toku

“Vidim prostor za političko angažovanje, proces formiranja političkog pokreta je u toku. Vremenska odrednica je …