REVOLUCIJA: U Velikoj Britaniji počeo projekat četvorodnevne radne sedmice

Oko 70 kompanija u Velikoj Britaniji počinje sa testnom fazom koja se odnosi na to da radna sedmica traje četiri dana.

U projektu učestvuje više od 3.000 radnika iz različitih firmi, a organizator ovog eksperimenta je grupa čija je inicijativa uvođenja kraćeg radnog vremena, ali sa punom platom.

Tokom probnog perioda, zaposleni će dobiti stopostotnu platu za 80 posto sati koje bi inače radili, s ciljem da budu produktivniji, piše BBC.

U projektu učestvuju kompanije koje se bave kancelarijskim poslovima, programeri softvera i firmi za zapošljavanje do dobrotvornih organizacija, pa čak lokalnih prodavnica ribe i pomfrita.

Sam Smith, suosnivač Pressure Drop Brewery na sjeveru Londona, rekao je da osjeća da je ovo dobar trenutak da se firma upusti u ovaj eksperiment, ali da je ujedno i izazov. Samov radni tim mora proizvesti i upakovati istu količinu piva kao i sada, ali za četiri dana umjesto za pet.

“Mislim da se radi o tome kako koristite svoje vrijeme. Dakle, kada govorim o tome da budete produktivni, ne mislim na to da ste brži u zadatku koji trenutno radite, već da jednostavno dobro rasporedite vrijeme koje imate na raspolaganju”, kaže Smith.

Eksperiment, koji uključuje oko 3 .000 radnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, dio je svjetske inicijative i odvija se zajedno sa sličnim, manjim ispitivanjima u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …