Izvršitelj htio da proda opštinsku dvoranu zbog privatnog duga bivšeg direktora

Sportska dvorana “Župa” u Tivtu umalo nije pošla “na doboš” zbog privatnih dugova bivšeg direktora tivatske Javne ustanove (JU) “Sportska dvorana” Dalibora Petkovića (SD), pokazuje dokumentacija do koje su došle “Vijesti”.

Petković je ovom ustanovom rukovodio od 2016. do 2020. godine za vrijeme dok je Tivtom upravljala koalicija DPS-SDE-HGI, ali se problem sa pokušajem prodaje sportske dvorane koja je vlasništvo lokalne uprave zbog njegovih privatnih dugova pojavio tek po svojevoljnom odlasku Petkovića sa funkcije u martu prošle godine.

Promjena vlasnika
Javni izvršitelj Vidak Latković 29. marta je, postupajući po zahtjevu izvršnih povjerilaca “F&P Transporter AB” iz Švedske, Igora Vulaša sa Cetinja i Božane Andersson iz Švedske, donio rješenje kojim je usvojen njihov zahtjev za naplatu preostalog glavnog duga izvršnih dužnika Dalibora Petkovića i njegovog oca Zlatka Petkovića od 4.461, 31 euro uvećanih za troškove postupka i javnog izvršitelja. Latković je odredio izvršenja na nepokretnostima “dužnika izvršnog dužnika I reda – javne ustanove “Sportska dvorana” Tivat kao poslodavca izvršnog dužnika Dalibora Petkovića.” Ovo rješenje je podrazumijevalo da se sprovede upis tereta u listu nepokretnosti u kojem je sportska dvorana evidentirana kod Uprave za nekretnine, odnosno “utvrđivanjem vrijednosti nepokretnosti, njenom prodajom i namirenjem iz iznosa” dobijenog prodajom objekta površine 2.665 kvadrata.

Latković u obrazloženju rješenja navodi da je 31. januara “obavezao poslodavca izvršnog dužnika Petković Dalibora JU “Sportska dvorana” da u roku od osam dana isplati 4.775, 82 eura i troškove postupka u iznosu od 1.033,69 eura”. Pošto JU to nije uradila jer kao pravno lice nema aktivne sopstvene račune sa kojih bi se blokadom skinuo novac za privatni Petkovićev dug Latković je je prihvatio predlog povjerilaca da se upiše teret na nekretninu koja se u u tom trenutku vodila na JU “Sportska dvorana” kao vlasnika i da se pokrene njena sudska prinudna prodaja.

Zaprepašćena mogućnošću da grad ostane bez vrijednog objekta aktuelna gradska vlast je u saradnji sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore prepisala sportske dvorane na državu Crnu Goru kao vlasnika sa Opštinom Tivat kojoj pripada pravo raspolaganja. Na taj način, pozivajući se na Zakon o državnoj imovini, izbjegnuta je mogućnost da javni izvršitelj pokrene sudsku prodaju dvorane.

Administrativna zabrana
Aktuelni direktor te JU Predrag Kovačević nije mogao detaljnije da komentariše ovaj događaj jer, kako je kazao za “Vijesti”, u poslovnim knjigama i dokumentaciji koju mu je ostavio Petković nije našao nijedan dokument o administrativnoj zabran i da li je ona uopšte bila ranije stavljena na Petkovićevu platu. Kovačević je krajem januara kada je saznao za ovaj slučaj tražio Latkovića da mu dostavi rješenje kojem bi se kod trezora Opštine stavila administrativna zabrana na preostale funkcionerske naknade koje je Petković trebao primiti do isteka roka od godinu dana od odlaska sa funkcije.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …