CBCG: U slučaju Otvorenog Balkana naše tržište biće preplavljeno stranom radnom snagom

Stav Centralne banke je da je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu prednosti i nedostataka i tek onda donijeti odluku o inicijativi Otvoreni Balkan, kazao je u emisiji “Link” Radija Crne Gore viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris.

Prema njegovim tvrdnjama, tu je moguće naiči na mnoštvo prednosti i mana.

Bilo bi olakšano putovanje ljudi, manje zadržavanje na granicama, pristup većem tržištu, lakša mobilnost radne snage – kazao je Fabris.

S druge strane, kako navodi, rizikujemo da naše tržište bude preplavljeno stranom radnom snagom.

Imamo i rizik od negativnog uticaja na pojedine sektore ekonomije. Postoje i neki rizici da to bude tretirano kao supstitut za EU, tako da mislimo da nije dobro licitirati, već uraditi analizu i odlučiti šta je dobro, šta nije za Crnu Goru – kazao je on.

Bankarski sistem najzdraviji segment crnogorske privrede
Fabris je istakao da se bankarski sistem uspješno probija krz kriznu oluju i da predstavlja najzdraviji segment crnogorske privrede.

Prema posljednjim podacima koeficijent solventnosti bankarskog sistema je 18,5 odsto što je gotovo dvostruko više od zakonskog minimuma. Likvidna sredstva su dostigla rekordan nivo od 1,4 milijardi eura, bankarski kapital dostigao je nivo od 615 miliona eura, aktiva je prešla 5,6 milijardi eura i za četiri odsto je veća je od projektovanog BDP-a za ovu godinu – kazao je on.

Fabris je poručio da imamo tendenciju rasta i kapitala i depozita.

  • Završena je nezavisna procjena kvaliteta aktive bankarskog sistema koja je takođe potvrdila stabilnost bankarskog sistema – kazao je viceguverner CBCG.

U ovom trenutku, prema njegovim tvrdnjama, sve banke ispunjavaju zakonom propisane minimalne uslove.

Što se tiče kredita, dostigli su nivo od 3,5 milijardi eura i u posljednjih godinu povećani su za 7,5 odsto, pri čemu je prisutan intenzivniji rast kreditne aktivnosti tokom prva četiri mjeseca ove godine – kazao je Fabris.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …