ZELIOLI – ĐUKANOVIĆ: CG ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU

Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU i ako uspije da se vrati na taj put, ostaće pozitivan primjer u regionu, poručio je odlazeći ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radni ručak povodom završetka mandata ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija.

Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore, Đukanović je u ime države Crne Gore uručio ambasadoru Zelioliju visoko državno priznanje, medalju za zasluge, za poseban doprinos učvršćivanju odnosa između Crne Gore Republike Italije.

Predsjednik je naglasio da je četvorogodišnji Zeliolijev mandat bio veoma plodan za odnose dvije zemlje ističući da su iako u vanrednim uslovima, naročito uzrokovanih pandemijom, ostvareni veoma intenzivni kontakti i aktivnosti.

„Uz zahvalnost i za sadržajno obilježavanje godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uputio je na potrebu dalje operacionalizacije Sporazuma o strateškoj saradnji i puno prostora za buduće intenziviranje odnosa“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ambasador Italije je uz zahvalnost za visoko priznanje, kazao da za njega medalja predstavlja veliku čast i priznanje za rad tokom četiri godine, koje su istovremeno bile i period sazrijevanja crnogorske demokratije.

On je pozitivnim ocijenio inkluzivnost nove vlade i konstruktivniju političku klimu u Crnoj Gori, što će pomoći da se Crna Gora vrati na evropski put, koji je bio suspendovan na neki način.

„Uprkos tome, Crna Gora ostaje najnapredniji kandidat za članstvo u EU i ako uspije da se vrati na taj put, ostaće pozitivan primjer u regionu“, poručio je Zelioli.

Đukanović je istakao da je za Crnu Goru izuzetno važno što Italija besprekorno prepoznaje značaj evropske budućnosti regiona.

„Uz najbolje zelje za dalje lične i profesionalne uspjehe, Predsjednik je ambasadoru Zelioliju prenio i odlučnost za nastavak dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou i dalji napredak odnosa sa Italijom, istorijskim prijateljem, dragim susjedom i velikom šansom za našu evropsku budućnost“, zaključuje se u saopštenju.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …