Reakcija Moskve i Beograda na zabranu leta mora biti zajednička i oštra

Reakcija Moskve i Beograda na zatvaranje vazdušnog prostora za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova treba da bude zajednička i izuzetno oštra, izjavio je zamjenik predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta Savjeta Federacije Konstantin Kosačov.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u nedelju da su “zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacioni kanal, sprečavajući avion Sergeja Lavrova da preleti”.

Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zabranile su prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor, uoči najavljene posjete.

“Sadašnji demarš, naravno, nije u vezi sa avionom. On je usmjeren protiv Rusije kao države i protiv Srbije kao države. Reakcija će, nadam se, biti zajednička i izuzetno oštra, u formatu ne samo diplomatskih protesta, već i konkretnih, praktičnih odgovora”, napisao je Kosačov na Telegramu.

On je ocijenio da sadašnji kolektivni otkaz Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore nije odluka samih tih država.

“Sve tri zemlje su ulaskom u NATO, ozbiljno i dugo izgubile suverenitet, a Evropska unija za njih – i za članice i za kandidate – samo je paravan za ovu sramnu okolnost. Riječ je o demaršu Alijanse, a bez Sjedinjenih Država to ne bi moglo biti”, uvjeren je senator.

Prema njegovim riječima, ovakvim direktnim miješanjem u bilateralne poslove dvije suverene evropske zemlje koje nisu članice alijanse, Rusije i Srbije, NATO pokušava da “zarobi i pokori” ostatak Evrope.

Nakon toga slijedi širenje alijanse na ostatak svijeta, gdje je Kina strateški cilj broj dva poslije Rusije, naglasio je Kosačov.

Beta

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …