DW: Njemačka bilježi snažan pad prodaje, štede i na hrani

U njemačkom maloprodajnom sektoru prodaja je neuobičajeno naglo opala, a posebno je ozbiljan pad kupovine prehrambenih proizvoda, vjerovatno zbog povećanja cijena, piše DW, dodajući da postoje i problemi sa isporukom.

Njemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u aprilu pretrpjeli neočekivano snažan pad prodaje. Uprkos popuštanju mjera virusa korona, njihova primanja su bila 4,7 odsto manja u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Saveznog zavoda za statistiku. Ako se ignorišu cijene, realan minus je bio čak 5,4 odsto.

Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od februara 2021.”, kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosječan pad od samo 0,2 odsto.

Najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena 4,4 odsto, dok je trgovina hranom pala 7,7 odsto.

“Ovo je bio najveći pad prodaje iz mjeseca u mjesec od 1994.”, kažu statističari, prenosi DW.

Dodaju da je takav razvoj događaja vjerovatno posljedica značajnog rasta cijena hrane i navode da su one u aprilu bile 8,6 odsto više nego godinu dana ranije. Inflacija cijena hrane ponovo je bila znatno iznad prosječnog rasta potrošačkih cijena, koji je u aprilu iznosio 7,4 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cijena hrane će se vjerovatno nastaviti.

Prema studiji Alijanc trejd, maloprodajne cijene hrane će u tekućoj godini vjerovatno porasti više od 10 odsto.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …