Đurović: Crna Gora gubi zbog Otvorenog Balkana

Predstojeći samit “Otvorenog Balkana” u Ohridu je vremenski i lobistički pritisak za Crnu Goru da pristupi toj inicijativi. Premijer Dritan Abazović će poći kao posmatrač, kao gost, i to je sada trenutno ono što je najavio i ima pravo na to, ističe u razgovoru za “Danas” profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša crnogorska ministarka Evropskih integracija Gordana Đurović.

Ali, svaka dalja odluka, dodaje naša sagovornica, “mora proći kroz Skupštinu na ratifikaciju, prije toga pregovaračka platforma u Vladi gdje ima različitih partnera koji ne misle svi isto”.

Vlada se, naglašava, vrlo teško formirala, a velika su očekivanja.

“Oni moraju čuvati svoju slogu da bi mogli da rade vrlo važne stvari i u oblasti javnih finansija i da kažem u ‘peglanju’ velikih izazova koje je donio program ‘Evropa sad’. Možda ćemo mi morati u sedmom mjesecu i rebalans budžeta za novo zaduživanje za osnovno finansiranje javnog sektora.

Prema tome, imamo jako puno izazova kući i nama treba Vlada koja će te probleme riješavati. Nama ne trebaju vještačke krize imamo dosta i pravih”.

Danas: Najavljujući put u Ohrid, premijer Crne Gore je naveo da još nije čuo validan argument zašto Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru. Predstavnica Zelene partije u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja je do sada podržavala Abazovića i njegov pokret URA, poručuje da je to opasna inicijativa. Kakav je vaš stav?

Mislim da je i od kolega u vladi i sa strane struke dostavljeno dosta argumenata i sigurna sam da je to učinjeno i elektronskim putem iz najbolje namjere tako ne bih se složila sa činjenicom da se ne čuje validan ekonomski, bezbjednosni ili politički argument. Čuje se.

Pitanje je da li neko to želi sada da elaborira, da primi k znanju i da razmisli. Ako bi Crna Gora pristupila Otvorenom Balkanu to bi bilo priznavanje da idemo u karavan, to je duže putovanje u Evropu cijele regije i to je agenda 2030 i to Crnoj Gori od svih zemalja regije ipak najmanje odgovara.

Kod nas je politička podrška za evrointegracije jedinstvena, od građana 75 odsto, privrede isto tako. Pregovaramo deset godina, borimo se za završna mjerila vladavine prava i još uvijek se nadamo 2025, imamo pravo da se nadamo i to nam pravo niko ne može uskratiti.

Znači, dok se taj prozor 2025 ne zatvori Crna Gora najviše gubi od Otvorenog Balkana i najviše se udaljava od završetka pregovora. To je na nivou najšire političke ravni.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …